В момента най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, много по-малко

...
В момента най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, много по-малко
Коментари Харесай

Кантарджиев: В момента най-много боледуват децата до 4-годишна възраст

В момента най-вече боледуват децата до 4-годишна възраст, доста по-малко са наранени подрастващите. При хората в зрелост и при възрастните случаите на вирусни инфекции са доста малко. Това разясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Огнищата на коклюш се дължат на занемарената реваксинация. Заболяването се предава доста елементарно – един кашлящ може да болести 17 неимунизирани. Най-голямата заплаха е за новородените, за които коклюшът може да е съдбовен, уточни експертът.

" Има ли пропуски в реваксинацията, ще има и придвижване на коклюша ", съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

Дете, което кашля повече от 10 дни и кашлицата има спастичен темперамент – 10 до 30 пристъпа дневно, или е съпроводена с повръщане, би трябвало да се съветва за коклюш, поучава Кантарджиев.

За алергиите е значим календарът на полените. Сега е бурният разцвет на цветята и овощните дървета. Най-тежките алергии стартират към 24 май, когато е цъфтежът на житните растения. Тази година обаче пролетта пристигна по-рано, по тази причина и всеобщо алергиите ще се проявят при започване на май, посочи той.

С комарите може да има доста огромни проблеми, тъй като в София и Подунавието не се взеха ограничения за обработка на водоемите, сподели още Кантарджиев.

По тематиката с кърлежите някогашният шеф на НЦЗПБ насочи рецензии, че " сега се позволява равнодушие към здравето на народа " и " жителите в София доста не виждат напръскване и косене, когато е изсъхнало ".

Вали ли дъжд, пръскането против кърлежи е неефективно, предизвести той и добави, че показателно ще е какъв брой ще бъдат случаите на Лаймска болест през лятото.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР