В момента нашата позиция би изглеждала като на умряло куче

...
В момента нашата позиция би изглеждала като на умряло куче
Коментари Харесай

Андрей Марков: Мораториум за нови дейности в момента говори за тежка корупция

В момента нашата позиция би изглеждала като на умряло куче нож да вадим. Това съобщи пред Нова телевизия зам.-председателят на Българската болнична асоциация (ББА) Андрей Марков във връзка решението на държавното управление още веднъж да се внесе смяната в Закона за лечебните заведения, която планува мораториум за нови лечебни заведения и действия до основаването на нова Здравна карта.

„ Логично ли е тъкмо в този миг, толкоз бързо след решението на Народното събрание да не бъде признат мораториума за нови лечебни заведения, без някаква смяна, без премислена тактика, без нужните регулатори, да се прибягва до сходна мярка? ”, попита той. 

Според Марков това деяние да бъде предприемано още веднъж от държавното управление в оставка приказва за „ тежка корупция и лобизъм “. „ Да, постанова се да имаме регулации, само че това би трябвало да се случва по един контролиран метод, при един аргументиран метод, тъй че регулациите да бъдат от изгода за обществото, а не мораториум в общ тип, по този начин както го чуваме, че се ползва сега ”, сподели още той.

По думите му ББА е изрично срещу използването на мораториум в този общ тип, защото това лимитира развиването на здравната система и блокира всевъзможни новаторските решения и всевъзможни вложения в системата, „ всичко, от което има потребност от опазването на здравето “.

„ Знаем доста добре, че нашето опазване на здравето има потребност от развиване. Да, не в рисков тип на основаване на доста нови лечебни заведения, само че единствено като безспорен брой лечебните заведения наподобяват доста, само че дано не забравяме, че доста от лечебните заведения за болнична помощ съществуват като профилирани дребни структури, които не извършват функционалността на огромни лечебни заведения ”, изясни Марков. Като образци той даде наситеността с лечебни заведения в региона на Александровска болница и средствата, които влага Столична община в градските лечебни заведения при съществуването на толкоз доста болнични структури в столицата.

„ Повечето организации в опазването на здравето са внесли своето мнение, че общ мораториум и прекъсване на развиването е нещо нездравословно за опазването на здравето, тъй като прибавен по този метод води до прекъсване на развиването на медицината. В момента действието се показва като голяма работа, която е свършена. Тя обаче не е свършена в полза на обществото, а в нечий интерес ”, изясни Марков.

По думите му едно такова решение е в интерес на съществуващите играчи в опазването на здравето. „ Всеки случай би трябвало да се преглежда по настрана, да има аргументация и да е предпазен в детайли “, сподели още Андрей Марков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР