В момента наемател на плажа е компания, в която 30%

...
В момента наемател на плажа е компания, в която 30%
Коментари Харесай

Държавата търси нови стопани на плажове в Слънчев бряг и Несебър

В момента наемател на плажа е компания, в която 30% от акциите са на Младен Михалев-Маджо

© Надежда Чипева Още по тематиката
Ангелкова и Министерският съвет нямат информация, че плажовете се държат от мутри

Твърдението, че Маргините, Маджо и Радо Слънцето са концесионери било по персонална информация на Валери Симеонов
5 сеп 2017
Симеонов vs Ангелкова

Между отрасловия вицепремиер и министъра на туризма има напрежение, което може да докара и до промени в кабинета наесен
18 авг 2017
Туристическото министерство обмисля концесии на 11 плажа в огромни курорти

Фирмата " Инженерингсервиз - София " ще прави разбор на линиите
15 авг 2017
ГЕРБ на прощаване: Да раздадем бързо плажове на мрачно

През декември и януари ръководещите в оставка ще посочат дълготрайни стопани за над 20 линии
9 яну 2017 Традиционно плажовете са бизнес за наследниците на силовите групировки.Два от най-атрактивните плажа по черноморието - Слънчев бряг-север и Несебър-юг ще бъдат дадени на концесия за идващите 15 година В пакета, утвърден от държавното управление има и още две свободни линии, за които тази година процедурите за наем бяха проблематични. Възможно е скоро да се търси концесионер и на нова доза от още седем плажа, измежду които най-големият е в Албена.

Засега условия за класиране и периоди за предложения не са оповестени. Миналата година обаче, разпределението беше осъществено по Нова година и безусловно за дни. Тогава част от линиите отидоха при компании от хотелиерския бранш и при наследници на силови групировки, които вземат участие в този бизнес от години.

Новата плажна селекция

През лятото туристическото министерство нае външна компания, която да направи разбор на 11 плажни линии за възможни концесионни процедури, измежду които в Несебър, Слънчев бряг, Албена, Св. Влас, Царево и други В сряда държавното управление взе решение да започва търгове за четири от тях. Става въпрос за плажовете " Слънчев бряг-север ", " Несебър-юг ", " Св.Влас- болничното заведение " и " Росенец-север ", за които ще се търси собственик за 15 години.

Минималните годишни такси, които ще заплащат бъдещите концесионери към страната, ще бъдат сред 8975 лева за дребния плаж " Росенец-север ", който се намира наоколо до апетитен като имение на Ахмед Доган обект, и 1.37 млн. лева без Данък добавена стойност за най-атрактивния от четирите - " Слънчев бряг-север ". За съпоставяне при развалената остаряла концесия минималното заплащане беше малко над 900 хиляди лева, а сегашната сума е тъкмо колкото тазгодишния наем.

Предстои министерството на туризма да провежда конкурс за всяка линия, където ще бъдат сложени и всички детайлни условия. В момента три от линиите имат контракт за наем, който ще бъде преустановен, в случай че се стигне до концесия.

Силните на плажа

Двата по-атрактивни плажа, предлагани за концесия, имат наематели от тази година при описаната експресна процедура. През есента на 2016 година туристическото министерство приключи поради систематични нарушавания договорите на компанията " Сироко ", стопанисваща плажа Несебър-юг, и на компанията " Сънинвест ", ръководеща линията " Слънчев бряг-север ". В края на годината министърът на туризма Николина Ангелкова даже разгласи, че " Сънинвест " " отхвърля да съобщи непринудено на страната " плажа в Слънчев бряг, поради което са и подхванати ограничения за изземването му. Паралелно с това ведомството разгласи конкурс за избор на наематели и на двете линии, които привлякоха интереса на сред 5 и 7 участници. Петгодишен контракт за наем за плажа в Несебър бе подписан с компанията " Ирида-71 ", която държи концесиите на линиите " Какао бийч " в Слънчев бряг и " Хармани " в Созопол. През годините до лятото на 2012 година измежду съдружниците в сдружението е Радостин Бързанов, прочут още като Радо Слънцето. Той е някогашен телохранител на Васил Илиев и по-късно на брат му Георги Илиев.

За наемател на плажа в Слънчев бряг пък бе определено сдружението " Булимпекс ", което е притежател и на хотела " Хелена ризорт " в Слънчев бряг и в което Младен Михалев, прочут като Маджо, директно държи 30%. През август в разгара на акциите против шума в черноморските курорти вицепремиерът Валери Симеонов уточни един от тези два плажа в своебразен " лист " с крайбрежни линии, които се стопанисват от лица, свързани с някогашните силови групировки. В изявление пред Нова телевизия тогава той сподели: " Сега ще ви кажа кой клати страната през туризма. Наематели и концесионери на плажове: " Слънчев бряг-север " – Маджо; " Слънчев бряг-централен " – братя Маргини; " Слънчев бряг-юг " – Радо Слънцето; " Свети Влас " – там са, хайде, братя Диневи, те са си местни; Обзор – плаж " Север " – братя Маргини; " Поморие-изток " – Радо Слънцето; " Поморие-юг " – братя Маргини, " Поморие-централен " – Маргините, Бургас – Северен плаж – Маргините ". В подтекста на това Симеонов посочи и че " с такова систематизиране " на наемателите и концесионери на плажовете " какъв туризъм може да чакаме " и даже разгласи, че се надява да се стигне до повреждане на контракти.

Впоследствие в. " Капитал " изиска на съображение Закона за достъп до социална информация данните, от които Симеонов е стигнал до заключенията, че изброените от него лица все още са действителните стопани на линиите. От министерството на туризма тогава показаха, че всички изискуеми документи по време на процедурите за наем и концесия за плажовете " не сочат към връзки с цитираните нагоре лица ". От Министерски съвет пък оповестиха, че желаната информация не е налична в администрацията на държавното управление и вицепремиерът " разполага персонално " с нея.

Ивиците до Доган и Златев

Тази година министерството на туризма на няколко пъти се пробва да откри наемател на плажа " Росенец-север " - най-посещаваната от туристи линия в парка " Росенец ", само че подобен бе определен едвам от третия опит. Първоначално за победител бе определена компанията " Томи-ар ", която в предишното е стопанисвала този плаж, само че няколко дни след класирането тя се отхвърли от подписване на контракт. Впоследствие туристическото министерство предложения вторият класиран участник за контракт. Това е компанията " Хермес-солар ", която е построила намиращия се на към 200 метра от плажа ваканционен комплекс върху нос Чукалята, който медийни следствия дефинират като " лятна резиденция " на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Тази компания обаче също се отхвърля от процедурата, с цел да се стигне до началото на май, когато в разгласен нов конкурс компанията " Виста маре бийч ", благосъстоятелност на Росица Илчева, е определена за наемател като единствен претендент.

Другият по-малък плаж в листата в този момент - " Св. Влас-болницата " също мина през няколко провалени процедури през тази година. През март служебният министър на туризма Стела Балтова разгласи конкурс за избор на наемател като месец по-късно за победител бе оповестена компанията от Дряново " Юробилд БГ ", която предложи по-висока цена от второто класирало се в състезанието сдружение " Тера тур сървиз ", което е обвързвано с президента на " Лукойл България " Валентин Златев и има намиращия се в непосредствена непосредственост до плажа хотел " РУИ Хелиос парадайз ". Същевременно Стела Балтова разпорежда през април авансово осъществяване на заповедта за избор на участник в състезанието тъй като, туристическият сезон стартира и е належащо обезпечаването на спасители и здравно обслужване на плажа. Това предписание е спряно от сегашния министър Николина Ангелкова с претекст, че при провеждането на състезанието за наем не е взет под внимание обстоятелството, че плажът " Св. Влас-болницата " има годен контракт за концесия до 4 юли. Според националния концесионен указател въпросният контракт е подписан с компанията " Тера тур сървиз " на 4 юли 2001 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР