В момента наблюдаваме един изключително сериозен мафиотски сценарий, в който

...
В момента наблюдаваме един изключително сериозен мафиотски сценарий, в който
Коментари Харесай

Любомир Авджийски: Гешев се страхува за живота си в този мафиотски сценарий от времето на Лъки Лучано

В момента следим един извънредно сериозен мафиотски сюжет, в който даже можем да приказваме за комисия от вида на тези комисии, които мафията отпред с Лъки Лучано е имала през 30-те и 40-те години в Съединени американски щати. Тук също можем да приказваме за някаква самобитна комисия, която има опция да заплашва основния прокурор и даже да го в профил физически. Има опция да назначава основни прокурори и да въздейства на членове на Висш съдебен съвет. Има изключителна власт – официална и неофициална.

Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria юристът Любомир Авджийски. Изводът той прави въз основа на записа на диалога си с прокурора от Висш съдебен съвет Йордан Стоев, който основният прокурор Иван Гешев пусна обществено по време на конференцията си предходната седмица.

Според Авджийски от този диалог става абсолютно ясно, че Гешев се опасява за живота си и желае гаранции от хора, наречени в записа „ те “ и „ той “ да подсигуряват неговата и на фамилията му сигурност. Юристът счита, че тези хора най-вероятно са същите, които до неотдавна са били настойници на Гешев и са го назначили за главен  прокурор.
Този, от който Гешев желае гаранции, не е Борисов. Борисов е наименуван „ Бойко “, „ Банкята “ – за него се приказва с по-фриволен звук, до момента в който за „ той “ и „ те “ се приказва с извънреден почит.
Любомир Авджийски, правист

По думите му става въпрос за извънредно мощна конструкция, която може да заплашва основния прокурор и от която Бойко Борисов е единствено част.

„ Това е огромният въпрос и сега няма кой да го ревизира “, счита юристът. Според него всичко случило се демонстрира, че сигурно има не опит за преодоляване, а напряко преодоляване на правосъдната система.

Още едно доказателство за това бил фактът, че пуснатите от Гешев записи на процедура уличават и самия него като участник в олигархията, която е превзела прокуратурата.

Според него от разпитите, които прокуратурата ненадейно инициира както на Бойко Борисов за „ Барселонагейт “, по този начин и на членове от Висш съдебен съвет, които желаят оставката му, няма да произтече нищо.
Те са безспорен шантаж над политици и основния прокурор, с цел да покаже, че има такава власт и всеки, който му желае оставката, може да бъде ударен.
Любомир Авджийски, правист

По отношение на второто искане за оставката на Гешев от страна на четирима прокурори от Висш съдебен съвет, юристът сподели: „ Това е знак, че тези хора, които в продължение на три-четири години го подкрепяха монолитно, внезапно по поръчка взеха решение да спрат и да се изправят против него. Не че не е вярно той да бъде отхвърлен. Но това задействане на хора, които до момента са го подкрепяли, още веднъж потвърждава какъв брой овладяна е правосъдната власт и какъв брой е нужна промяната във Висш съдебен съвет. “

Авджийски не чака крайна развръзка по този въпрос след днешното съвещание на Висш съдебен съвет, а по-скоро затъване в процедурни правила и дикусии. В последна сметка обаче счита, че ще се стигне до отстраняването на Иван Гешев.  
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР