В момента мненията в Австрия са раздвоени по повод посещението

...
В момента мненията в Австрия са раздвоени по повод посещението
Коментари Харесай

Реакции от посещението на австрийския канцлер в Русия - коментар на Велина Чакърова

В момента мненията в Австрия са раздвоени във връзка визитата на австрийския канцлер Карл Нехамер в Русия. От една страна анализаторите поддържат тази аудиенция заради нуждата да се поддържат дипломатически канали с Москва. Но въпреки това огромна част от анализаторите и от обществото са на мнение, че тази аудиенция няма да докара до никакви резултати и че по този метод се вреди на изолацията на съветския президент. Защото страна членка на Европейския съюз си разрешава да води двустранни връзки с страна, която сега се намира във война с Украйна. Това сподели Велина Чакърова, шеф на Австрийския институт за европейската политика и политиката на сигурността в " Денят стартира ".

По думите ѝ няма изясненост за аргументите на тази аудиенция. Срещата се е състояла на затворени порти към 90 минути.

" Разговорът явно е съдържал тематики като доставките на газ и петрол, особено за Австрия. Това е моята персонална оценка, такава информация не изтече в обществото. Най-вероятно Австрия се пробва да подсигурява тези доставки най-малко в кратковременен интервал, защото австрийската промишленост и население ще бъдат директно наранени, в случай че тези доставки бъдат спрени. Но също по този начин се употребява и аргументът, че Австрия като неутрална страна се пробва да играе ролята на медиатор за филантропичната обстановка в Украйна ", разяснява Велина Чакърова.

Според нея визитата на канцлера Карл Нехамер в Москва не е довело до никакви дивиденти за Австрия. " По-скоро би нанесло вреди, в сравнение с изгоди за интернационалния и европейския имидж на страната. Тъй като Астрия се води проруски настроена страна и с сходна аудиенция в миг, в който всички членки на Европейски Съюз имат общ метод по отношение на Русия, това сигурно не играе добра роля за новия канцлер на Австрия ", добави Велина Чакърова.

По мотив военния неутралитет, който поддържа Австрия и за това, че не изпраща оръжие на Украйна, само че обезпечава филантропична помощ тя разяснява:

" Австралийското държавно управление сигурно ще би трябвало да се сблъска с въпроса - какво ще бъде бъдещето на този безпристрастен статус. При състояние, че като членка на Европейския съюз Австрия има избрани задължения във връзка с общата политика на сигурност и защита в границите на Европейски Съюз ".

Велина Чакърова не чака, че ще има доставки на оръжия по отношение на Украйна и не счита, че ще има интернационалните военни бази на австрийска територия, както и спор във връзка с присъединението към НАТО.

Вижте цялото изявление на Велина Чакърова във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР