В момента междуведомствената работна група, ангажирана с въвеждането на спешна

...
В момента междуведомствената работна група, ангажирана с въвеждането на спешна
Коментари Харесай

България взема два хеликоптера на лизинг

В момента междуведомствената работна група, ангажирана с въвеждането на незабавна здравна помощ по въздух, работи в посока да имаме образувани медицински екипи и построена инфраструктура преди у нас да дойдат първите хеликоптери.

Това заяви министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев на брифинг в здравното министерство след второто съвещание на работната група.

Предстои Министерството на превоза да разгласи социална поръчка за обезпечаването на два хеликоптера, на лизинг, като задачата е те да дойдат у нас преди заложените в Плана за възобновяване и резистентност. Първият от общо шестте хеликоптера, които ще бъдат обезпечени от италианската компания „ Леонардо “, ще дойде в България на 15 декември т. година

Той изясни, че екипът на Министерство на здравеопазването към този момент е прецизирал местата в страната, на които е допустимо да бъдат построени хеликоптерни площадки с оглед равнището на подготвеност на съответните лечебни заведения и комплексността на здравната помощ, която могат да дават. Днес здравният министър е дал листата с евентуалните местоположения на министерствата на защитата и на превоза, с цел да преценяват специалистите дали са подобаващи и дали дават отговор на съответните условия. След това ще бъдат оповестени публичните поръчки за създаване на площадките.

Генерал Златко Златев, общоприет шеф на Държавния авиационен оператор, уточни, че Планът за възобновяване и резистентност планува в страната да бъдат избрани пет оперативни бази за разполагане на хеликоптерите. „ На този стадий предвиждаме една от базите да бъде в Долна Митрополия, Плевен, а другата на летище „ Враждебна “. Полетите ще се извършват през светлата част на денонощието, каквато е и международната процедура. Трябва да се има поради и че приказваме за нов вид летателни апарати и нов вид подготовка “, добави той.

Здравният министър заяви още, че редом с това стартира структурирането на Национален координационен център, който ще има за задача да управлява оказването на здравната помощ по въздух. Вече е подготвена и програмата за образованието на медицинските екипи, като в началото курсовете ще преминат 20 екипа – лекари и медицински сестри, като лекарите ще бъдат анестезиолог-реаниматори. Курсът на образование ще бъде с дълготрайност три седмици, стана ясно още от думите на министър Меджидиев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР