В момента личните лекари са изключително натоварени, обясни пред БНР

...
В момента личните лекари са изключително натоварени, обясни пред БНР
Коментари Харесай

Д-р Мирослав Спасов: Маските могат да ни спасят от грип. Носете ги, сега е страшно!

В момента персоналните лекари са извънредно натоварени, изясни пред БНР доктор Мирослав Спасов, който е персонален доктор и педиатър.
" Хората престанаха да се пазят и боледуват от нормалните респираторни инфекции и от някои необикновени, като варицелата, която не е присъща за този сезон. Скарлатина имаме предоволно. В детските градини цели групи се слагат под карантина. Това не е нова болест. Трябва да се назначи съответно лекуване. Няма регистрирани смъртни случаи ".
Грипът също не е нещо непознато, подсети той, макар че по време на пандемията от коронавирус, случаите бяха намалели фрапантно.
" Пациентът може да уточни безусловно часа, в който се е разболял при грипа. Инкубационният интервал е извънредно къс – 24 часа.
Маските могат да ни спасят от грип. По време на пандемията, когато ги носехме, честотата на респираторните инфекции беше понижава, съвсем нямахме такива пациенти в кабинетите. Сега е ужасно ", разказа той.
Докторът подсети, че грипът е с дълготрайно протичане, като посъветва хората да се ваксинират и да не се самолекуват, с цел да не настъпят затруднения.
" Не е късно за слагане на противогрипни ваксини. Проблемът е, че няма такива сега. Приложихме навреме имунизациите за възрастните хора. От 50 индивида, които имунизирах, нямам нито един болен ".
В момента няма предпочитание за слагане на коронавирус ваксини, регистрира още той. Когато има обособени искащи пациенти, те се насочват към РЗИ.
Доктор Спасов уточни, че в аптечната мрежа има задоволително противогрипни препарати, само че липсват антибиотици.
" Една от фирмите, които ги внасят, се изтегли. Има дефицит и на медикаменти за лекуване на диабет. Хората се доставят от чужбина, главно от Турция. От там се внася и пулмикорт. В Турция той коства 9 лв., а в България – 35-40. Там има фабрики на фармацевтични производители и ниско Данък добавена стойност ".
Антибиотиците не лекуват вирусни инфекции, настоя той: " Те са нужни единствено при бактериални. Преценката за лекуване с антибиотик би трябвало да е на доктор ".
Доктор Спасов посъветва при започване на вирусни симптоми-температура, главоболие, изнемощялост и други, да се вземат препарати за намаление на температурата и витамини, само че в случай че до третия ден няма усъвършенстване, да се потърси доктор.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР