В момента концентрацията на прахови частици в София е 122

...
В момента концентрацията на прахови частици в София е 122
Коментари Харесай

Ето как властите борят мръсния въздух в София

В момента концентрацията на прахови частици в София е 122 микрограма. Тя не може да се съпоставя със приблизително денонощната норма. Това е моментна стойност, съобщи в утринния блок на Нова телевизия основният специалист към отдел " Мониторинг на въздуха " Тодорка Петкова.

 Количество прахови частици в пъти над нормата беше измерено в Горна Оряховица, Шумен, Русе и други обитаеми места. Нормата е 50 микрограма за пространствен метър. Петкова сподели, че това замърсяване има сезонен темперамент и се покачва с настъпването на отоплителния интервал. Изгарянето на повече твърди горива, в комбиниране с мъглата и температурната инверсия, спомагат за задържването и струпване на прахови частици. Според основния специалист колите също замърсяват атмосферата, само че в по-малки количества.

 Извършват се инспекции на място. Въведохме зелен билет за 4 декември - еднодневна абонаментна карта, която коства 1 лева за цялата градска мрежа за целия ден. Призовавам всички през днешния ден да употребяват градския превоз, съобщи шефът на дирекция " Климат, вода и въздух " към Столична община Теодора Полимерова.

 Тя уточни, че се вършат инспекции за нерегламентирано изгаряне на боклуци навън. В понеделник в квартал " Факултета " не са открити извършители. От общо 93 фамилии, които живеят във виетнамските общежития, 65 се отопляват посредством електричество. От началото на годината са тествани доста сторителни обекти, автосервизи. Съставени за актове според наредбите на Столична община. За последните 2 уикенда са направени 140 инспекции.

Ясен Джабиров от гражданската самодейност " Air Sofia " сподели данните на самодейността демонстрират в пъти повече замърсяване от формалната информация. Причина за това е влажността на въздуха. Джабиров осведоми, че междинните стойности съответстват с държавните. Според него инверсията е единствено мотив за по-сериозното разглеждане на казуса. Трябва да има съответен проект за сходни сериозни обстановки, както и политика за ограничение на произвеждането на замърсяване, добави Джабиров.

Над 55 000 семейства се отопляват неекологично. Специални електростатични филтри улавят праховите частици в атмосферата, като понижават равнищата на замърсяването. Осем филтри са сложени на територията на квартал " Факултета ", две са на административни здания. Кметът на " Красна поляна " Иван Чакъров съобщи, че е необходим по-голям брой филтри, с цел да се реализира нужния резултат. Необходимо е да се обзет повече семейства. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР