В момента Италия е досущ като Китай заради коронавируса. Всичко

...
В момента Италия е досущ като Китай заради коронавируса. Всичко
Коментари Харесай

Италианец от Неапол ексклузивно за БЛИЦ: Живеем в затвор и не знаем как ще се събудим!

В момента Италия е съвсем като Китай поради ковид. Всичко е затворено. Много е неприятно това, което изживяваме сега. Това показа в извънредно изявление за БЛИЦ италианецът Дарио Волпе, който живее в южния град Неапол, и неотдавна се е прибрал от чужбина.

Мъжът се е чудил дали да не остане там, само че е нямало по какъв начин да остави възрастното си семейство единствено в Италия да се оправи с напрегнатата обстановка, основала се към ковид.

- Какво се случва сега в Италия?
- В момента сме съвсем като Китай. Всичко е затворено. Дори в този момент виждам новините у дома. Съобщават, че сме втората страна в света по брой смъртни случаи след Китай. Много е неприятно това, което изживяваме сега. Не можем да излизаме на открито. Всички магазини, кина, спортни и танцови зали, казина са затворени. Дори някои молове.

- Има голям брой изказвания, че това е политически ход. Какво е мнението на теб и сънародниците ти?
- Аз също мисля, че приказваме за сериозна политика. Твърде необичайно е, че повече от два месеца към момента няма лекарство. Това ме кара да си мисля, че става дума за политика. Но е реалност, че сега в Италия има 8 000 инфектирани и към 500 смъртни случая.

- Ти си от южната част на страната. Нали се твърдеше, че заплахата е на Север?
- Ситуацията се утежнява, защото вирусът беше единствено в Северна Италия, само че преди два дни държавното управление затвори региона към Милано, Торино и Венеция. Но всички локални поданици взеха нощния трен и пристигнаха тук на юг. Така че в този момент вирусът се придвижи даже и в Южна Италия. Жители от Северна Италия ни споделиха, че улиците там са затворени от полиция и войска. Проблемът е също по този начин, че с този блокаж ние губим всичко – финанси, бизнес и така нататък

Драмата е неописуема: Настъпи най-мрачният час за Италия!

- Статистиката сочи, че умрелите са основно над 80-годишни. Имаш ли информация за възрастта на жертвите?
- Да, истина е, че умрелите всеобщо са остарели хора, защото те са с доста слаба имунна система. И почтено казано аз се тормозя, защото родителите ми са възрастни и имат здравословни проблеми, лелите ми също. Но все пак знам за два случая с по-млади умряли – единият е на към 60 години, а другият – на 46. Така че в никакъв случай не се знае!

- Получавате ли упътвания и препоръки от управляващите по какъв начин да се предпазите?
- Постоянно ни изпращат известия и упътвания какво би трябвало да вършим, по какъв начин би трябвало да мием непрекъснато ръцете си и да не се допираме по устата, носа и очите. Казват ни, че, даже и да срещнем някого, не би трябвало да се здрависваме и целуваме с него. Ще стане извънредно, в случай че не уважим рекомендацията на държавното управление да стоим у дома, тъй като това е единственото решение. В последна сметка в Китай стопираха вируса по този метод. Те си стояха у дома през целия интервал.

- Какво съгласно теб следва отсега нататък?
-
Вчера се появи нов закон, че всичко ще бъде затворено до края на април. Така че представяш ли си – ние би трябвало да стоим по този начин цялостен месец, несъмнено без каквато и да е работа. Проблемът е, че, в случай че всички ние се разболеем, нашите лечебни заведения ще бъдат неспособни да се погрижат за хората. И терзанието е, че, в случай че по едно и също време в болница влязат пациент на 8 години и различен на 60, те ще спасят този на 60.

- Ти и фамилията ти спазвате ли възбраните за излизане от вкъщи?
- Наистина единственото решение е да се стои вкъщи. В момента съм принудил родителите ми да го вършат. Те са уплашени. Днес желаеха да отидат до пощата, с цел да си вземат пенсиите, само че им не разреших. Казах им, че може да отидем единствено до супермаркета, с цел да се заредим с нещо. Все отново в никакъв случай не се знае дали след този месец нещата ще се подобрят или назад. Цените станаха фрапантни, в действителност доста високи.

- Кое е най-голямото ти терзание?
- Страхуваме се от незнайното! Защото не знаем след тези месеци по какъв начин ще се „ събудим” – дали ще сме по-бедни, или пък ще сме по-силни, по-здрави или в противен случай... Дори президентът на турагенциите е инфектиран. Проблемът е, че коронавирусът няма признак. Ти може да го имаш, без даже да осъзнаваш съществуването му.

Цветина ДАНОВА, БЛИЦ


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР