В момента има епидемия от предсърдно мъждене, което увеличава риска

...
В момента има епидемия от предсърдно мъждене, което увеличава риска
Коментари Харесай

Професор предупреждава за епидемия от предсърдно мъждене, водеща до инсулт

В момента има зараза от предсърдно мъждене, което усилва риска от мозъчен инсулт. Огромна роля за това играят рисковите фактори. За това сигнализира в ефира на Нова нюз кардиологът проф. Тошо Балабански.
Прочетете още
Медикът акцентира, че ритъмните нарушавания са една от най-честите аргументи за гибел в България. Обикновено пулсът е сред 80 и 100 удара в минута и е постоянен, а при тях или се трансформира честотата му, или сърдечната активност става по-неравномерна.  " Три са групите на ритъмните нарушавания. Първата група са вродени и наследствени, някои от тях са животозастрашаващи. Втората са вродени, при които няма потвърдена приемственост и могат да бъдат излекувани на 100%. Третата група – най-големите са добити, при които има съпътстващи болести или рискови фактори ", посочи кардиологът.

Проф. Балабански уточни, че хората не се придържат към здравословния метод на живот и това се отразява на сърдечното им здраве. Рисковите фактори са тютюнопушене, алкохол, неприятен въздух, преяждане, стресови обстановки.  Жените са по-предразположени към предсърдно мъждене, само че мъжете страдат повече.

" България е едно от първите места в света, където мозъчния инсулт е причина за гибелта. Някои пациенти усещат сигналите на предсърдното мъждене, други – не. Сега има нови технологии. При предсърдното мъждене пулсът е несиметричен и има безредни съкращенията на сърцето ”, разгласи кардиологът. Той уточни, че при ранно диагностициране се предприема медикаментозно лекуване или инвазивни способи. Призоваваме пациентите да не се забавят във времето, настоя професорът.

„ Спортната интензивност – когато е доста дребна или доста висока, също крие риск. Човек би трябвало да спортува съгласно своите благоприятни условия в умерени дози ”, добави проф. Балабански.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР