В момента Европа е в средата на каскада от кризи

...
В момента Европа е в средата на каскада от кризи
Коментари Харесай

Петър Витанов: България се съгласи да намали с 15% потреблението на газ

В момента Европа е в средата на каскада от рецесии и търпи ужасно доста негативи, това съобщи в " Още от деня " евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Народно събрание на Българска социалистическа партия Петър Витанов.

По думите му съвкупността от тези рецесии прави жителите на Европа най-потърпевшите след жителите на Украйна и може би на Русия.

Огромна е рецесията, обвързвана с климатичните промени. Подобни феномени, на каквито сме очевидци, не сме виждали досега. Войната пък провокира енергийна рецесия, с която Европа не може да се оправи. Има оферти за решаването на част от въпросите, в това число с газовите доставки, само че за това би трябвало време, означи той.

Според него централно решение на енергийния проблем с общи доставки на газ по метода, по който се осъществиха имунизациите за Ковид, е невероятно. Обясни, че казусът е в неналичието на задоволително газ. Ако цяла Европа се откаже от съветския газ, той няма да има с какво да бъде сменен.

Категоричен е, че Европейският съюз освен записва рецесиите, само че и дава своята трактовка за решаването им. По отношение на климатичните промени Европейски Съюз е доста упорит. Зелената договорка безусловно е флагът на Европейска комисия. Що се отнася до войната - там Европейският съюз прави, каквото е допустимо, само че регистрира, че страните не са направили своята диверсификация.

Петър Витанов призна, че евентуално има двоен стандарт във връзка с глобите към Русия, тъй като " Германия продължава да си заплаща, по " Турски поток " размерите не са понижени, Италия продължава да си заплаща, огромните страни не престават да си заплащат ". България взе идеологическо решение, което нямаше по какъв начин да бъде целесъобразно стопански, акцентира той.

България се съгласи да понижи с 15% потреблението на газ. Като страна сме изложили своето мнение и то е позитивно.

По отношение на идните избори Витанов беше безапелационен:

" Българска социалистическа партия има една функционалност. Тя не може да бъде партия-патерица. Българска социалистическа партия или би трябвало да ръководи, или би трябвало да е съпротива. "

Призна, че не приема да види партията си с две или три министерства и четвърта или пета политическа мощ.

" Трябва да имаме разнообразни послания от това да споделяме, че един или различен ни е отговорен или да се молим като просяци да бъдем в някаква коалиция ", уточни Витанов.

Допълни, че в този неправдив свят Българска социалистическа партия не може да не приказва за равенството, за справедливостта, за приходите, за политики, за промени, за екология, за климат. Призна, че Българска социалистическа партия е постигнала своите триумфи в обществената сфера.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР