В момента електронните устройства за нагряване на тютюн са хит

...
В момента електронните устройства за нагряване на тютюн са хит
Коментари Харесай

Употребата на електронни устройства за нагряване на тютюн не е безвредна

В момента електронните устройства за нагряване на тютюн са шлагер измежду пушачите, защото първокласният им тип и хипотетичната " безвредност " са привлекателни. Няма регулация за използването на тези устройства в закрити пространства, тъй като те не провокират горене на тютюна с обособяване на пушек, а в процеса на пушене тютюнът се нагрява единствено до 350°С и се отделя характерен аерозол .

Но от ден на ден самостоятелни от компанията производител изследвания демонстрират, че тези аерозоли не са безвредни . Нещо повече - проучване върху плъхове, извършено от Центъра за надзор и проучване на тютюна (Center for Tobacco Control Research and Education) към Университета на Калифорния в Сан Франциско, демонстрира, че когато плъховете биват изложени на аерозолите от електронното устройство, това е съпроводено с идентичен по интензитет отрицателен биологичен резултат върху сърдечно-съдовата им система с този при излагане на цигарен пушек.
 Снимка 403543

В резултат и от двата метода на пушене в идентична степен се нарушава разширението на артериите при увеличение на количеството кръв в тях. Това е индикатор за влошено здравословно положение и заплаха от сърдечно-съдови болести, в това число инфаркт и инсулт .

След като били изложени на аерозола и дима, равнищата на никотин в плъховете били измерени. Тези, които били изложени на аерозола от IQOS, имали към 4,5 пъти по-високо равнище никотин в кръвта си, в сравнение с тези, които били изложени на тютюнев пушек от цигари, макар че аерозолът съдържал единствено 63% от никотина в дима . Дори когато учените изложили плъховете за толкоз малко време на аерозола, колкото било нужно, с цел да се изравнят равнищата на никотин в кръвта, нарушаването в разширението на артериите останало еднообразно за двете групи.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР