В момента дежурството се носи надеждно и непрекъснато, но поддръжката

...
В момента дежурството се носи надеждно и непрекъснато, но поддръжката
Коментари Харесай

Бригаден генерал Николай Русев: Загубим ли веднъж способности, възстановяването им ще бъде много трудно

В момента дежурството се носи надеждно и непрестанно, само че поддръжката на МиГ-29 става все по-трудна. Правим всичко допустимо да изкараме дежурството на МиГ-29 до 2023 година. Ние носим дежурство и ще го вършим до последния си ден. Загубим ли един път качества, възобновяване им ще бъде доста скъпо и доста мъчно. Това сподели ген. Николай Русев - пълководец на авиобаза „ Граф Игнатиево ", в предаването „ Тази събота " по бТВ.

14-те водачи, които се образоват за пилотиране на изтребители F-16, са извънредно задоволителни за носене на бойно дежурство. Тяхното образование би трябвало да продължи и откакто се върнат. От тези водачи единствено четирима са водачи. „ 2025 година не е границата. 2028-2030 година е границата за вдишване на дежурството с F-16. Дотогава ние би трябвало да носим дежурство. И в случай че някой реши, че няма потребност от промеждутъчен аероплан, да понесе своята отговорност и да заличи една вековна традиция в българската бойна авиация ", съобщи ген. Русев.

Заместващите изтребители по думите му не е наложително да са „ Грипен ". Според него може да се лети на всеки различен европейски изтребител. „ Нямаме отговор за изтребител F-16 втора употреба от Съединени американски щати и Израел. Нямаме време да чакаме. Затова са запитани Франция, Италия и Швеция. Отзоваха се Швеция и Франция. Без предложения всичко е нечиста сделка ", разясни той.

Много страни към нас експлоатират по няколко вида изтребители, уточни той.

„ Ние сме на фронтовата линия, а ние се опитваме да кажем, че не би трябвало да носим дежурство - някой да го прави вместо нас. Нали сме НАТО, ние би трябвало да пазим? ", разяснява ген. Русев.

„ Замирисва ми на чистка в авиацията. Всички, които са обслужвали съветската техника, да бъдат освободени, с цел да останат тези, които ще експлоатират F-16. Това е непочтено държание. Те могат да не престават с напъните, ние ще ги гледаме от горната страна - това е несериозно. Всички могат да се оправят с американската техника ", акцентира Русев.

В авиобаза „ Граф Игнатиево " се експлоатира три типа техника, изясни Людмил Вълков, зам.-командир по Авиационна техника и въоръжение в авиобазата.

„ В момента ресурсът, с който разполагаме, е стеснен. Инструментите, с които можем да го управляваме, са лимитирани. Ако контракт за ремонт на моторите на МиГ-29 се случат, това ще помогне се дежурството през 2023 година, само че не и за по-късно. Не се знае и Полша докога ще оказва помощ за поддръжката на самолетите ", добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР