В момент, когато македонците се подготвят за най-важното гласуване в

...
В момент, когато македонците се подготвят за най-важното гласуване в
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: Русия и Западът в битка за Балканите

В миг, когато македонците се приготвят за най-важното гласоподаване в историята на страната им, голям брой изявления във Facebook приканват гласоподавателите да изгорят своите бюлетини. Стотици нови уеб страници приканват за протест. А новинарска публикация, необятно споделяна в интернет, предизвестява, че Google може да отстрани македонския от листата си с приети езици според от гласуването, написа в. " Ню Йорк таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Според македонски и западни чиновници тази засилена активност в обществените медии е дезинформация, направлявана от подкрепяни от Русия групи, опитващи се да подклаждат страховете и да подтиснат изборната интензивност освен това гласоподаване, което може да разчисти пътя на балканската страна към участие в НАТО, отбелязва американското издание.

Западът се стреми да отвърне, въпреки и неравностойно. Усилията на американския Конгрес за опълчване на съветската дезинформация са блокирани поради различия във Вашингтон. За да запълни празнината, министърът на защитата на Съединени американски щати Джим Матис идва през днешния ден в Скопие, с цел да покаже американската поддръжка. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, немската канцлерка Ангела Меркел и висшият представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини към този момент посетиха Македония.

Посланието на всичко това е просто: в този момент или в никакъв случай.

" Няма връщане обратно ", съобщи македонският министър-председател Зоран Заев. " Всеки опит да се попречи на тези процеси връща Република Македония към положение на цялостна неустановеност за нейното бъдеще, към общество, в което още веднъж могат да бъдат вкарани властнически полезности и неустойчивост ", сподели той.

Македония е следващата балканска страна, която се оказва сцена на отдавнашната геополитическа битка сред Русия и Запада. На референдума, плануван за 30 септември, македонските гласоподаватели би трябвало да отговорят дали желаят да бъде комплициран завършек на 30-годишния спор с Гърция посредством преименуване на тяхната страна на Северна Македония, написа " Ню Йорк таймс ".

Руски чиновници отхвърлят да се пробват да въздействат на резултати от европейски избори. Но съветски дипломати не крият съпротивата си против по-нататъшно разширение на НАТО, потвърждавайки, че това би дестабилизирало Балканите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР