В моловете и в градския транспорт трябва да се запазят

...
В моловете и в градския транспорт трябва да се запазят
Коментари Харесай

Експерти: В молове и в градски транспорт трябва да се запазят маските


В моловете и в градския превоз би трябвало да се запазят маските, считат математикът проф. Огнян Кунчев и пулмологът доцент Рада Маркова.

От 1 април властта планува цялостно отпадане на всички ограничения против COVID-19 като се изключи карантината. От тогава стопира да работи и изключителната епидемиологична конюнктура, в която се намираме през последните 2 години.

„ Епидемията затихва, само че въобще не е завършила “, сподели Огнян Кунчев.

„ В момента сме очевидци на една доста мощна грипна вълна измежду децата. Грипът съумя да си прокара път в края на летния сезон и с вяра чакаме пролетната почивка, когато се надяваме тази грипна вълна да спадне. Тези ограничения бяха доста значими и за сезонните инфекции “, сподели доцент Маркова.

Според нея отпадането на маските на публични места няма да докара до основна смяна в държанието на хората, тъй като който е уверен, че би трябвало да носи маска, ще носи такава и след отпадането на мярката.

Маркова очерта и различен аспект на отпадането на епидемиологичната конюнктура, обвързван със заплащането в здравния бранш. „ Махането на тази епидемиологична конюнктура ще докара до унищожаване на всички финансови тласъци, които се даваха две години на хората, които работят на първа линия. Това ще сложи един доста сериозен въпрос пред здравното и финансовото министерство, които ще би трябвало да преоценят напълно заплащането в сферата ни “, сподели тя.

Относно тестването и дали ще има безвъзмездни PCR проби и след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура, Огнян Кунчев разяснява, че и в този момент не се знае тъкмо какъв брой българи са се сблъскали с вируса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР