В може би най-неочакваната технологична новина за годината, милиардерът и

...
В може би най-неочакваната технологична новина за годината, милиардерът и
Коментари Харесай

WTF се случва в OpenAI? Имаме теории

В може би най-неочакваната софтуерна вест за годината, милиардерът и евангелист на AI Сам Алтман беше изпъден от поста си на основен изпълнителен шеф в OpenAI от борда на компанията след явен избор на съмнение. Точната му дефиниция в известие, оповестено този следобяд: „ Напускането на Алтман следва консултативен развой на обзор от борда, който заключава, че той не е бил поредно прям в връзката си с борда, възпрепятствайки способността му да упражнява своите отговорности. “

Какво, по дяволите, се случва в най-разгласената компания в света?! Ето някои изцяло спекулативни теории, хрумнали на нас и на други в мрежата.

1. Дали Алтман е заобиколил борда в огромна договорка?

Въз основа на езика на борда и метода, по който работят тези великански софтуерни компании, това е преобладаващата доктрина, която витае сега. „ Не постоянно прям “ е доста изкусен метод да се каже, че Алтман е излъгал.

Възможно е Алтман — и евентуалният президент на OpenAI Грег Брокман, който се отдръпна по едно и също време като ръководител, след което подаде оставка — да са желали да създадат самоуверен ход че той знаеше, че съветът няма да хареса. Не е извънредно тези покупко-продажби да се подписват безшумно в стаи, цялостни с пушек (или пари) и по-късно да се показват като приключен факт, само че в случай че е задоволително спорно и бордът разбере за тези маневри, това може да е гориво за изпъждане.

Но каква договорка би била задоволително огромна и рискова за малко уволняване на основния изпълнителен шеф и известно лице на компанията? Човекът беше на сцената преди две седмици, одеве приказвах с него! Какво можеше да се случи от този момент?

Малцина биха били шокирани, в случай че Microsoft, която е надълбоко, надълбоко вградена в OpenAI като вложител и клиент, е фактор тук. Възможно ли е Алтман да е работил скрито с — или против — настойника на OpenAI? Ако Алтман е желал да убие златната гъска, като стане самостоятелен, това може да е задействало фидуциарното или друго законово обвързване на борда. От друга страна, в случай че той преговаряше за някаква друга договорка, като придобиване или по-дълбока и по-ексклузивна интеграция, това също можеше да накара борда да настръхне, или от самата концепция, или от изключването му.

Но в случай че Microsoft беше толкоз шокиран, колкото и останалите от нас, както се споделя в един отчет, това надали би могло да бъде конспирацията с високи залози, на която някои наподобява се надяват. Но би трябвало да се допусна, че Microsoft ще каже това и в двата случая. Дори и да са работили с Алтман по някакъв скришен проект, те могат откровено да кажат, че са били сюрпризирани от уволнението му. (И те „ остават ангажирани с нашето партньорство. “)

2. Дали не са съгласни по отношение на дълготрайната тактика?

Въпреки че е най-горещата софтуерна компания в света сега и всички приказват за ChatGPT, OpenAI не е тъкмо добър бизнес. Той тласка пари в пещта допустимо най-бързо, като предлага, по всички сметки, фантастично безценен артикул на преференциални цени.

Всичко това е добре за година или две, само че в един миг тази тактика се трансформира от хак за напредък в екзистенциална отговорност. Възможно ли е Алтман и бордът да са имали непреодолими разлики по отношение на това къде се крие тази точка?

Това не наподобява толкоз евентуално. Компанията доста съзнателно преследва това доста обществено, решително и на дълготрайна основа. Altman и бордът наподобява са в синхрон по този въпрос, най-малко към този момент.

OpenAI завършва продажба на акции за $300 милиона при оценка $27B-29B

< /blockquote>

3. Числата не се ли събират?

От друга страна, може ли OpenAI да губи даже повече пари, в сравнение с Алтман призна или предвижда? Изглежда невероятно, само че разноските за осъществяване на тази интервенция нямат казус, нито пък самата интервенция.

Или какво ще стане, в случай че и това още веднъж е чисто нечиста сделка, Алтман скрито е преследвал вътрешен план, може би на обилни разноски, срещу съвета на борда и без нужните ограничения за сигурност, които евентуално би трябвало да съпровождат такова проучване? Звучи малко налудничаво, само че уволняването на вашия основен изпълнителен шеф по този метод също е малко налудничаво.

Някакъв тип огромно противоречие във финансовия отдел може да е причина за уволняване, само че е мъчно да си представим какво би могъл да резервира Алтман от борда и техническия шеф, което би било толкоз неоправдателно.

Съществува и опцията Алтман да е правил персонални вложения по метод, с който бордът не е склонен. С OpenAI, подготвен да бъде крал в региона, той сигурно ще бъде в позиция на власт. Човек би си помислил, че като идеологически движен човек, който към този момент е необикновено богат и отпред на водещата международна компания за изкуствен интелект, Алтман би се издигнал оттатък нуждата да подписва този тип странична договорка или най-малкото този надзор върху него и тези околните му биха им попречили. Но човек в никакъв случай не може да бъде сигурен.

4. Възможно ли е това да е сериозен случай със сигурността или поверителността?

Идеята, че компанията е изпитала сериозен, може би изчерпателен проблем със сигурността, се поддържа от обстоятелството, че съгласно известията Microsoft е спрял вътрешно потреблението на ChatGPT преди няколко дни. Впоследствие OpenAI спря да разрешава нови регистрации. Ако имаше сериозен проблем със сигурността в най-големия му артикул и Алтман го омаловажи, това явно би основало съмнение в борда.

Съществува и капацитет за корист в мащаб с голямото количество персонални данни, които пътуват посредством API и услугите на OpenAI.

Против тази доктрина е фактът, че техническият шеф Мира Мурати преди малко беше издигната до краткотраен основен изпълнителен шеф на мястото на Алтман. Изглежда малко евентуално нещо, обвързвано със сигурността, да премине през основния изпълнителен шеф, а не през основния механически шеф, или че двамата биха имали несъгласия до степен, в която единият да бъде уволнен по този метод, а другият да бъде заменен, с цел да почисти бъркотията. Както се отбелязва в изказването на борда, Мурати дава отговор за продуктите и сигурността, наред с други неща. Всеки забележителен скандал в този отдел би рефлектирал както върху нея, по този начин и върху Алтман.

5. Може би разлика в етиката или философията на изкуствения разсъдък?

Олтман е горделив технооптимист и постоянно приказва с деликатност за опциите на AGI или изкуствения общ разсъдък, теоретична софтуерна система, която реализира човешки разсъдък и еластичност.

Изявлението на борда ясно включва, че „ OpenAI е съзнателно структуриран, с цел да напредне в нашата задача: да подсигуряваме, че изкуственият общ разсъдък е от изгода за цялото човечество “ и че е належащо ново управление. Възможно е усърдието на Сам към AGI, даже при липса на скришен план или съглашение, да е довело до огромен раздор сред него и борда.

За всички е явно, че Алтман е повел компанията в доста по-корпоративна посока от своя генезис, променяйки правния си статут и нападателно преследвайки корпоративни и потребителски приложения. Това не звучи доста като „ задачата “, която бордът желае да напредне. От друга страна, тази смяна не се случи през днешния ден и несъмнено не наподобява като правдоподобна причина за неочакваното уволняване на основния изпълнителен шеф и няколко други в красивия есенен петъчен следобяд.

6. Какво ще кажете за интелектуалната благосъстоятелност и правната отговорност?

Алтман ми сподели на Dev Day на компанията по-рано този месец, че компанията не желае да си основава проблеми с авторските права, като употребява (както попитах за) набори от данни на пиратски книги. Но доста проучвания, които съм чел, опонират на това, както и съвсем всеки академик за данни с изкуствен интелект, с който приказвам. Изключително мъчно е да си представим, че OpenAI е построил GPT-3 с базата данни със предпазени с авторски права книги (както наподобява е случаят), само че не и GPT-4 или идващите модели. (Щях да напиша това идната седмица, тъй че благодаря на борда на OpenAI за обяда ми.)

Хиляди създатели подписаха писмо, призоваващо основателите на AI да спрат да крадат книги

Ако вие бяхте в борда и се сблъскате с възходящите обвинявания, че вашият артикул е построен върху набор от данни, който включва хиляди или милиони творби, предпазени с авторски права – и вашият основен изпълнителен шеф систематично омаловажаваше евентуалната отговорност там – по какъв начин би ли се чувствал? Бих се почувствал доста засегнат.

Но още веднъж, в случай че отговорността за авторските права беше повода, наподобява малко евентуално бордът да разпространява техническия шеф. Предполага се, че основният теоретичен шеф на OpenAI Иля Суцкевер също би бил осведомен и той към момента е в борда.

7. Дали техническата директорка Мира Мурати предприе прелом?

Вероятно не - тя наподобява готина и въпреки всичко кой техническа директорка желае да бъде основен изпълнителен шеф? Мира, отговори на имейла ми!

Коя е Мира Мурати, новият краткотраен изпълнителен шеф на OpenAI?

8. Беше ли „ персонален въпрос “?

Когато някой е изпъден небрежно, не е извънредно да има някакъв тип непрофесионално държание на работното място. Някои изпълнителни шефове получават пропуск за неща като това да имат деца с директни подчинени, само че не всички.

Олтман също има трима братя и сестри, а по-малката му сестра Ани обществено го упрекна в малтретиране. Нямаме метод да оценим тези обвинявания, които включват персонални въпроси.

Нашият прочит на езика на борда при уволнението на Алтман обаче е, че не е юридически или персонален проблем, който е предизвикал действието, а професионален или бизнес.

Вероятно няма да знаем цялостната истина за това дълго време, защото е евентуално героите в драмата да бъдат NDA. Според разнообразни шушукания и приключване на информация, обща среща за обстановката този следобяд не докара до никакви разкрития с изключение на баналните уверения, че компанията е добре и скоро ще получи нов основен изпълнителен шеф. Очаквайте да чуем доста клюки, преди да чуем същинското нещо.

Вижте коментарите

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР