В много страни по света затлъстяването сред децата се увеличава.

...
В много страни по света затлъстяването сред децата се увеличава.
Коментари Харесай

Как Амстердам успя да намали затлъстяването сред децата

В доста страни по света затлъстяването измежду децата се усилва. В Амстердам обаче се случва тъкмо противоположното, написа Би Би Си. Благодарение на програмата за здравословно тегло в града има спад от 12% на децата, страдащи от наднормено тегло и затлъстяване.

" Давай! ", извиква треньорът. Тирел стартира да прави коремни преси, след което скача, тича до другия завършек на физкултурния салон и се връща назад. Дишането му е учестено, сърцето му бие мощно. Деветгодишното момче се усмихва, тренира крепко и се забавлява. То е част от напъните на Амстердам да усъвършенства здравето на децата.

Майката на Тирел следи тренировката дружно с други родители. " Той е същински благополучен. Прави нещо, с цел да усъвършенства здравето си. Знае какви са последствията и се пробва да направи нещо по въпроса ", споделя тя. Преди година от учебното заведение на Тирел й споделили, че той е с наднормено тегло. Децата в Амстердам подлежат на постоянни инспекции на тежестта, подвижността и равновесието.

Тирел бил ориентиран към Кристел де Лейстер, здравна сестра, занимаваща се с детското здраве. Тя предложила на фамилията стратегия за справяне с казуса, включваща препоръки за хранителния режим, часове по физкултура и доброволец, който да прави домашни визити – всичко това гратис.

Да схванеш казуса

В здравен център в югоизточен Амстердам Кристел изяснява по какъв начин оказва помощ на фамилии като това на Тирел.
" Най-важното нещо е да не се поддържа връзка по общоприетия метод, тъй като всеки знае, че приемът на захар и на бърза храна е вреден ", споделя тя. " Трябва да отправите посланието на равнище, което родителят и детето схващат. Така че когато едно дете е с наднормено тегло, е по-важно за тях да ви кажат къде мислят, че е грешката ".

Майката на Тирел мисли, че той си купува нездравословна храна и играе на компютърни игри след учебно заведение, преди тя да се прибере от работа.

В дома на Тирел Данифра Милерсен е пристигнала на посещаване. Тя е " приятелят " на момчето, част от доброволческата мрежа, която оказва помощ на фамилиите по пътя им към по-здравословен живот. Данифра прави визити всяка седмица. Тя върви до магазина дружно с Тирел, с цел да изберат по-здравословна храна, и го е въвела в някои следучилищни действия. Сега той играе тенис, посещава часове по физкултурни занимания и е доста по-активен.

" Това работи. Наистина работи ", споделя майката на детето. Тя е удовлетворена от помощта, на която може да разчита синът й. " Наистина съм щастлива, че всичката тази поддръжка идва от града, тъй че можем да се възползваме от нея. Иска ми се да бях знаела за това по-рано ".

Имигрантските общности

Проблемът със затлъстяването в Амстердам е концентриран в по-бедните елементи на града измежду имигрантските общности от Суринам, Северна Африка и Турция. Именно там са ориентирани средствата от градската стратегия за здравословно тегло. И тъкмо там спадът в затлъстяването е най-значителен.

Между 2012 и 2015 година процентът деца, които са с наднормено тегло, е намалял от 21 на 18.5, което е 12-процентен спад в общия брой на децата с този проблем. Градската администрация в внимателна с резултатите, само че наклонността е окуражаваща.

В общностен център в северен Амстердам дами избират зеленчуци и готвят пилешка чорба. Повечето от тях са от Мароко, Сирия и Западна Африка. Диетолог им дава препоръки по какъв начин да готвят по-здравословно. " Затлъстяването е проблем в Амстердам, тъй че е неотложно да се работи по този въпрос ", споделя уредникът Фатима. " Жените са тези, които купуват и готвят храната, тъй че желаеме те да бъдат образец и да популяризират посланието за здравословно хранене ".

Годишният бюджет на програмата е по-малко от 6 милиона евро. Вместо да наема нови хора, тя работи с към този момент одобрени експерти като учители, медицински сестри, обществени служащи и общностни водачи.

" В ежедневнието на децата и на техните родители ние съумяваме да разпространим здравословното обръщение и да помогнем на хората да имат по-здравословен метод на живот ", споделя Карен ден Хертог, зам.-мениджър на програмата. " След като взехме решение какво да е посланието, бяхме сюрпризирани от ентусиазма на всичките ни сътрудници – мадежки служащи, учебни заведения, учители, лекари и медицински сестри ".

Голяма част от бюджета се употребява за поддръжка на съществени учебни заведения, които позволяват потреблението единствено на плодове, вода и здравословна храна и предизвикват физическите извършения.

Именно там програмата среща някои от първите проблеми поради родителска опозиция. Оплакванията обаче скоро отминали, споделя Паскал Рейт, шеф на учебното заведение Pro Rege. " Имаше противоречие от страна на някои родители, които мислят, че не би трябвало да им споделяме по какъв начин да отглеждат децата си. Не всеки приема това. Вече обаче няма проблем ".

Градът също така забрани на компаниите за нездравословна храна да се популяризират в метрото или да спонсорират спортни събития. Управата работи с магазините и супермаркетите, с цел да промотират прясна храна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР