В много православни храмове в Ямболско за поредна година няма

...
В много православни храмове в Ямболско за поредна година няма
Коментари Харесай

Без литургии за Рождество Христово на много места в Ямболско заради недостиг на свещеници

В доста православни храмове в Ямболско за поредна година няма да бъдат отслужени празнични литургии поради дефицит свещеници , сподели пред Българска телеграфна агенция архиерейският наместник на Ямболската духовна околоя архимандрит Димитрий . По думите му казусът от години и с времето се задълбочава от ден на ден.

Църквите са над 70, а свещениците се броят на пръсти. " Пет настоящи свещеника сме. Има един, който е пенсиониран и към този момент е болен. Ние понякога го каним, само че индивидът няма физическа опция, безсилен е. Има и още един възрастен духовник, който има няколко села - това са ", описа архимандрит Димитрий.

Той уточни, че всеки от свещениците обслужва популацията на 10-15 села , което прави невероятно отслужването на празнични литургии във всяко обитаемо място. " Това са доста села, извънредно мъчно е и за вървене, и за обслужване, извънредно мъчно ", изясни архиерейският наместник.

Според архимандрит Димитрий отрицателната наклонност може да се обърне, в случай че в учебните заведения се учи вероучение като наложителен предмет. " Сега берем плодовете на отминалото атеистично време. Нашите родители не са обърнати към вярата и не могат да я предадат на децата си. Както е казано в Светото Евангелие, не може слепецът да води слепци ", разяснява духовникът.

На Рождество Христово миряните в Ямболска духовна околия въпреки всичко ще могат най-малко да отидат на черква, въпреки и без работа. " Ще създадем всичко допустимо храмовете да бъдат отворени , във всяко село има човек, който се грижи за храма ", увери архимандрит Димитрий.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР