В много отношения програмите и посланията на германските партии не

...
В много отношения програмите и посланията на германските партии не
Коментари Харесай

"Умна" миграция, отбранителен съюз, разрешаване на ПКК - какво обещават германските партии

В доста връзки стратегиите и посланията на немските партии не се разграничават изключително едни от други, даже дни преди парламентарните избори на 24 септември.

Все отново сред шестте партии, които се чака да влязат в Народното събрание в неделя, има и разграничителни линии - в миграцията, отношението към труда, външната политика, абсурда с излъчванията на колите, разноските за защита и поляризиращите сега връзки с Турция. По други въпроси, които вълнуват немското общество, някои от тях нямат какво да кажат.

В. " Зюддойче цайтунг " обобщава отговорите на шестте партии по значими за германците тематики въз основата както на стратегиите им, по този начин и на изявления на водачите им. Сравнението е сред Християндемократичния съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел (и посестримата ѝ партия Християнсоциален съюз, ХСС, в Бавария), Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Мартин Шулц, Свободната демократическа партия (представена за краткост като " либералите " ), " Левицата ", " Зелените " и антиимигрантската, евроскептична " Алтернатива за Германия ".

Кои мигранти би трябвало да одобри Германия?

ХДС/ХСС: Германия няма задоволително младежи, които да движат стопанската система ѝ, и се нуждае от служащи с умения. Затова миграцията би трябвало да се направлява " мъдро ". Не би трябвало да се одобряват мигранти, за които страната да би трябвало да се грижи. Макар да е необходим ангажимент за помощ на хората, които са фактически в " потребност ", Германия ще упорства за нуждата за " споделена отговорност " за мигрантите, влизащи в Европа.

ГСДП: И социалдемократите желаят взаимност на европейските страни, само че я поясняват по-скоро филантропично. Трябва да се упорства за европейска стратегия, която да постави завършек на случаите в Средиземно море. Търсещите протекция би трябвало да могат да подадат молба, преди да отпътуват за Европа и да бъдат " заслужено " публикувани сред страните членки на съюза. Решенията кой да бъде признат би трябвало да се взимат съгласно специалността, езиците, образованието, възрастта на претендентите.

Либералите: Германия би трябвало да приема преследвани и нужни на стопанската система. Мигрантите, бягащи от политическо гонене и получаващи статут на бежанци, би трябвало да се връщат в страната си, откакто войната там завърши, само че да имат и право да аплайват за оставане. Необходим е доста по-централизиран режим на отменяне на молби. Администрацията да употребява британски като втори формален за връзката си с мигрантите.

" Зелените ": Трябва да се сътвори огромна стратегия за законно и несъмнено приемане на мигранти. Нужна е квота за миграция, която да работи с критерии, сходни на желаните от ХДС и ГСДП.

" Левите ": Отхвърлят всевъзможни ограничавания на правото на леговище. Германия би трябвало да приема и хора, които не бягат от война, а идват от други съображения. Живелите до момента нелегално в Германия би трябвало да получат късмет за безграничен престой и позволение за работа.

" Алтернатива за Германия ": Само квалифицирани мигранти са нужни. Германия би трябвало да реализира след години " негативна имиграция ". Нужни са дейни (но неуточнени) ограничения в региона на " фамилната политика " за набиране на нужните фрагменти и " опазване на личния народ ".

Кой ще заплати за " Дизелгейт "?

ХДС/ХСС: Няма нищо съответно в програмата, споделя се, че " грешките от предишното би трябвало да се поправят и да се предотвратят в бъдеще. " Политиките, общността и производителите би трябвало да работят дружно. Консерваторите обаче са твърдо срещу възбраната на дизеловите коли.

ГСДП: Също не предлага решения. Колата обаче би трябвало да се трансформира в транспортно средство без нездравословни излъчвания, се споделя в програмата. Нужен е и общ европейски предел на излъчванията.

Либералите: Нямат позиция.

" Зелените ": Колите, които не дават отговор на стандартите, би трябвало да бъдат усъвършенствани, даже автоиндустрията на би трябвало да заплати цената. Нужно е да се разшири автопаркът на публичния превоз. От 2030 година по улиците да има единствено коли без нездравословни излъчвания.

" Левите ": Производителите - " мениджърите " (ако би трябвало, даже с " персонални средства " и " притежателите " ) би трябвало също да поемат своята отговорност.

" Алтернатива за Германия ": Обявяват се само против " идеологически стимулираната " транспортна политика, която " дискриминира " дизела.

Трябва ли да се усили минималната заплата?

ХДС/ХСС: Не става дума за увеличение, само че е нужно да се отстранен непотребните бюрократични правила, които лимитират приходите в браншове като ресторантьорството и селското стопанство.

ГСДП: Няма такова искане. Трябва да се трансформират някои от настоящите правила за трайно безработните и трудовите условия за малолетни.

Либералите: Изразената позиция е сходна с тази на ХДС.

" Зелените ": По-важни въпроси са премахването на " изключенията " от минималната работна заплата за някои категории труд, както и равното възнаграждение за мъже и дами.

" Левите ": От 8.84 евро на час минималната заплата би трябвало да стане 12 евро и всяка година да се усилва съгласно продуктивността и инфлацията.

" Алтернатива за Германия ": Партията е " за " минимална работна заплата, без обаче да разяснява настоящия ѝ размер.

Трябва ли Европейски Съюз да оказва помощ на страните в рецесия?

ХДС/ХСС: Нужно е придържане към Пакта за непоклатимост в Европа и в случай че това изискване е налице, ХДС е подготвена да помогне за справяне с проблеми в Южна Европа като младежката безработица. Партията обаче не дава детайлности. Поемането на общ дълг не трябва да се случва, само че концепцията за Европейски валутен фонд е нещо, което консерваторите биха приели.

ГСДП: Трябва да се заделят пари за рецесията, в това число посредством " европейска капиталова стратегия " - наливане на средтства в инфраструктура, цифровизация, обучение, енергетика, научноизследователска активност. Чрез " Фонд за младежка претовареност " може да се адресира младежката безработица. Нужен е общ бюджет на еврозоната.

Либералите: Без да влизат в детайлности, от партията упорстват, че би трябвало да се постави завършек на дългогодишната политика на негативни лихви на Европейската централна банка, защото растежът ще пристигна от промени. Всяка страна сама е виновна за пазара на труда и общественото обезпечаване.

" Зелените ": Да. Дългът на Гърция и на други южноевропейски страни би трябвало да се облекчи, нужни са вложения в климатичната политика, енергетиката и земеделието.

Левите: Да. Време е за завършек на " диктата на съкращенията " (има се поради политиката на бюджетни икономии от началото на кризата). Нужна е капиталова стратегия, за която да оказват помощ " милионерите " със средства над избран предел. Трябват още дългова подстрижка и репарации за Гърция.

" Алтернатива за Германия ": Не - не би трябвало да се заделя никаква помощ за задлъжнели страни - въпросът не е в ситуацията на останалите страни, а във обстоятелството, че Германия не е длъжна да заплаща за тях. Затова Германия би трябвало да напусне еврозоната.

Как би трябвало да се подходи към Путин?

ХДС/ХСС: Путин е виновен за актове на " експанзия ", само че би трябвало да се беседва с него. Цитирана е Меркел с думите ѝ, че е " отминало времето ", когато Европа е можела да разчита на други за отбраната си. Eвропа би трябвало да се въоръжава без значение от НАТО, без това да въздейства на съдействието с него, предвид на заплахите.

ХСС в същото време предлага " график " за поетапно отпадане на глобите против Русия, до момента в който се извършват Минските съглашения и е подготвена на отстъпки за Източна Украйна, само че не и за Крим.

ГСДП: Говорят не за " експанзията ", а за " метода " на Путин в Украйна. Мирът и сигурността в Европа обаче са вероятни единствено с Русия, а не в случай че се работи без или още по-малко против нея. Подобно на ХСС социалдемократите желаят поетапно отпадане на глобите в хода на използването на Минските съглашения (външният министър Зигмар Габриел неотдавна повтори идеята).

Либералите: Нужно е да се работи по " партньорство с Русия " като дълготрайна цел, което включва и отпадане на глобите, само че това би трябвало да стане единствено с " неотложно " преустановяване на окупацията на Източна Украйна и Крим. Ако обаче Путин прави отстъпки, те би трябвало да бъдат смекчени.

" Зелените ": Санкциите би трябвало да останат " към този момент ", тъй като Путин е отговорен за " нападателна силова политика ".

" Левите ": Няма експлицитна позиция. Партията обаче отхвърля " политиката на борбата " и упреква " и Европейски Съюз, и Русия " за проблемите в връзките им.

" Алтернатива за Германия ": Тонът към Русия би трябвало да се смекчи. Нужно е тя да бъде въвлечена в обща " конструкция за политика на сигурност ".

А към Ердоган?

ХДС/ХСС: Турция не може да е член на Европейски Съюз, тъй като не дава отговор на изискванията. В програмата не става дума за преустановяване на договарянията с Анкара, нито за митническия съюз. Лидерът Ангела Меркел обаче сподели през юли, че ще приказва с европейските водачи за преустановяване на договарянията.

ГСДП: В програмата се споделя, че договарянията са единственият вероятен формат за разговор. В дебата си против Меркел Шулц обаче разгласи, че също поддържа концепцията да бъдат прекъснати.

Либералите: В сегашната си форма договарянията би трябвало да спрат, тъй като властническо ръководена Турция не може да е претендент. Турция е на първо място " сътрудник в НАТО " и " мощно обвързван с Европейски Съюз комшия ".

" Зелените ": Визите за турски жители би трябвало да отпаднат, с цел да може преследваните в родината си по-лесно да намерят леговище в Европа. Преговорите за участие и за митническия съюз би трябвало да продължат, тъй като могат да окажат въздействие върху Ердоган.

" Левите ": Нужна е " радикална смяна " - завършек на оръжейния експорт за Турция, отвод от митническия съюз с Анкара, само че не и преустановяване (нито ускоряване) на договарянията за еврочленство. Забранената в Европейски Съюз Кюрдска работническа партия (ПКК) би трябвало да бъде позволена в Германия.

" Алтернатива за Германия ": " Турция не принадлежи културно към Европа ", споделя партията, без да показва категорично турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Парите, които Анкара получава за бежанци, би трябвало да бъдат спрени, както и договарянията за участие.

Трябва ли да се отделят повече пари за защита?

ХДС/ХСС: Да, до 2024 година разноските за защита би трябвало последователно да стигнат 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт според договореностите с НАТО.

ГСДП: Увеличаването на бюджета за защита би трябвало да стане посредством по-голямо перо за филантропични помощи и ръководство на рецесии, другояче не би било уместно при ръководство на ГСДП, тъй като би узначавало съвсем повторен скок на разноските. Нужен е и " защитителен съюз " в Европа, в който да вземат участие тези страни, които желаят.

Либералите: Трябва да се влага доста повече - да вземем за пример 3 % от Брутният вътрешен продукт - в защитата, само че паралелно с това да се усили и сумата, която Германия отделя за развиване.

" Зелените ": Не. Сегашното състояние е хабене на средства, вместо това - освен в Германия, а и навсяъкъде в НАТО - страните участнички би трябвало да работят за взаимно обмисляне и съдействие и това ще усъвършенства активността им.

" Левите ": Не. Освен това Германия би трябвало да приключи всички задачи в чужбина.

" Алтернатива за Германия ": Трябва да се възстановят " мощта " и " готовността за интервенции " на армията, което на процедура значи " да ". Нужно е и връщането на военната повинноста, с цел да се " укрепи обществото ".

Какво да се направи против ислямистката заплаха?

ХДС/ХСС: Общ за всички провинции закон, регламентиращ активността на полицията. В взаимен център за противопоставяне на тероризма в Берлин федералното държавно управление би трябвало да работи с провинциите по общи ограничения, с цел да не остават незабелязани джихадисти като Анис Амри (атентатора от Берлин минлата година). Трябва да може в избрани обстановки армията и полицията да работят взаимно против рискове. За Бавария ХСС предлага и в допълнение опцията обвинени във връзки с коренен ислям да могат да се задържат за дълго или да се наблюдават с електронни гривни.

ГСДП: " Нулева приемливост " против словото на омразата и ислямистите. Джамиите на проповядващите коренен ислям би трябвало да се затварят и да се прекъсват опциите им за финансиране. Нужно е да се разработят центрове за предварителна защита и оказване на помощ против радикализация. Базите данни на федерално и провинциално равнище би трябвало да се унифицират. Нужен е общ антитерористичен център на Европейски Съюз.

Либералите: Нужни са съответни стъпки като възбрана на съответни организации, засилено наблюдаване на обвинени. За разлика от ХДС либералите желаят просветителна акция в обществените мрежи и подкрепяне на съответни трудови квалификации, които да интегрират младите в стопанската система.

" Зелените ": Макар да осъждат " терора на джихадизма ", те приравняват сходни прояви с тези на крайнодесните и " райхсбюргерите ". По-твърди закони няма да имат действителен резултат. Нужно е засилено наблюдаване на обвинени.

" Левите ": Тероризмът е в листата на последствията от " световния капитализъм ".

" Алтернатива за Германия ": Трябва да се лишава поданството на лица, свързани с " терористични организации, да вземем за пример " Ислямска страна ", " както и да се облекчи режимът за владение на оръжия на жителите. Не се приказва за " ислямистки ", а за " ислямски " тероризъм.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (132)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР