В мляко за малки деца има по-високо съдържание на растителни

...
В мляко за малки деца има по-високо съдържание на растителни
Коментари Харесай

И палмово масло има в мляко за малки деца, продавано у нас

В мляко за дребни деца има по-високо наличие на растителни мазнини (включително и палмово масло) в българския аналог за сметка на по-малко наличие на мляко на прахуляк, съобщава News.bg  

Продуктът от България не съдържа млечна суроватка на прахуляк и е с по-ниско наличие на микроелементи и витамини. Въпреки че българският аналог може да се дефинира като с по-ниско качество, той се предлага на сходна цена с тази в Италия.

Този образец е даден при главните резултати от изследването за " двоен стандарт " при храните, предлагани на българския и на европейския пазар, оповестиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Установените по-съществени разлики посредством разбор на етикетите и извършените изпитвания демонстрира разлики и при Сирене моцарела - разлика в цвета и усета на продуктите, съществуване на шупли в разрезната повърхнина и наслойка в саламурата на българския аналог. Българският артикул е с по-ниско чисто количество и по-малко количество сирене в опаковката, за сметка на повече саламура, демонстрира проучването.

В бързо замразените багети има по-малко салам и твърдо сирене в продукта на българския пазар, за сметка на повече чушки, доматено пюре и хлебна база.

В млечния шоколад има по-ниска масленост и по-ниско наличие на какао в българския аналог. В млечен шоколад от друга марка е открито по-малко наличие на лешници в продукта на българския пазар, демонстрира проучването.

В безалкохолните питиета има разлики в състава, степента на газираност, усета и енергийната стойност.

При безалкохолна напитка с усет на портокал от една и съща марка, българският аналог е с малко по-ниско плодово наличие спрямо продукта от Австрия и съдържа глюкозо-фруктозен сироп вместо захар.

Тъй като продуктът е необятно публикуван в цяла Европа е направено в допълнение съпоставяне на етикетите с още пет други държави-членки на Европейски Съюз (Италия, Испания, Белгия, Германия и Унгария), съгласно което плодовото наличие варира от 5% в Българи и Унгария до 12% в Италия. В Италия, Белгия, Германия и Австрия продуктът съдържа захар, а в България, Унгария и Испания - фруктозо-глюкозен сироп.

22 продукта (42% от обхванатите продукти) се оферират по-скъпо в България в сравнение с в другата държава-членка на Европейски Съюз.

Сред образците за по-скъпи артикули са от 1% за сирене " Бри " в Чехия до 166% за една марка паста в Италия. В Италия има фрапантна разлика при една марка макаронени произведения, чиито цени в България са към 2,5 пъти над тези на италианските аналози. 

В Германия има доста по-високи цени на българския пазар за плодов сок, чай и месни артикули. За останалите артикули разликите не са толкоз основни - в множеството случаи разликата не надвишава 20% по-скъп артикул в България, гласи изследването.

Според данните, при други 31 продукта (58% от обхванатите продукти) цените в България са с сред 0,4% и 64,8% по-ниски от тези в съответната държава-членка на Европейски Съюз. Като образец са посочени цените на шоколад, бисквитени произведения и безалкохолни питиета в България, които са значително под тези в останалите държави-членки на Европейски Съюз, обхванати от изследването.

Според сравнението на етикетите, при 40 продукта (75,5% от обхванатите продукти) информацията на етикетите е идентична. При 13 продукта (24,5%) са налице разлики в показаната информация във връзка с състав и/или хранителна стойност. Различията в етикетите се отнасят за: мляко за дребни деца, моцарела, безалкохолни питиета, сладкарски, тестени и шоколадови артикули и зеленчуков бульон.

Според изследването, има разминаване в състава и качеството на някои артикули, предлагани на българския и на европейския пазар.

При лабораторните проучвания се откри, че органолептични индикатори (сензорен анализ) - от изследвани 28 продукта, при 5 продукта (17,9%) са налице разлики - моцарела, безалкохолни и шоколад. Физикохимични изпитвания - от изследвани 22 продукта, единствено при 1 артикул (4,5%) е намерено разграничение - мляко за дребни деца. Анализът на наличието на разнообразни характерни съставки демонстрира разлики при:

- какао в шоколадови храни - от изследвани 2 продукта, при 1 артикул (50%) е намерено различие;

- немлечни мазнини - проучен е един артикул, като не е установено отклоняване.

В рамките на изследването са взети общо 106 проби. Те обгръщат 53 храни и питиета от една и съща комерсиална марка, предлагани от една страна в комерсиална верига в България, а от друга - в същата или сходна верига магазини в определени държави-членки на Европейски Съюз (Германия, Австрия, Италия и Чехия).

Сравнение на цените по страни демонстрира преобладаващо по-ниски цени на българския пазар (само за 2 - мляко за деца и един тип пудинг, от 10 продукта цените на австрийския пазар са малко над тези в България). При останалите 3 страни не може да се открои ясна наклонност, гласи проучването.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР