В мирновременната история на Българската армия съществуват личности, които по

...
В мирновременната история на Българската армия съществуват личности, които по
Коментари Харесай

Откриват паметна плоча на легендата на военното разузнаване полковник Пеньо Пенев

В мирновременната история на Българската войска съществуват персони, които по чест, достолепие и изпълнен дълг с съображение могат да се наредят до славните си предшественици, показали подвиг и всеотдайност по бранните полета по време на войните. Една от тези персони е полковник Пеньо Върбанов Пенев.

Заловен и хвърлен по турските затвори повече от 9 години при безчовечен условия, той не се пречупва и резервира достолепието си на български офицер. Разменен е за 9 турски сътрудници на българо-турската граница и поради неговия подвиг, неотстъпчивост и геройство даже турският часовой му отдава „ За почит! “. Това е напълно в резюме, повече за неговия витален път можете да научите от документалния филм, който ВТК направи.

Паметната плоча е дело на дарения по самодейност на Граждански иницианивен комитет, включващ дъщерята на полковник Пенев, кмета на село Дългач, Общественици от селото, както и създателя на кино лентата „ Един против девет”.
Във връзка с откриването на паметна плоча - барелеф на полковник Пеньо Върбанов Пенев в родното му село Дългач, Търговишко, Изпълнителна организация „ ВОЕННИ КЛУБОВЕ И ВОЕННО-ПОЧИВНО ДЕЛО” и Министерство на защитата предоставиха рейс, с който искащите да пътуват, както и да се върнат от тържеството.
Автобусът ще тръгне в 7.00 ч. в събота, 26 ти юни от храм- монумент " Александър Невски ".

Паметната плоча ще бъде открита тържествено в този момент, заради съблюдаване на противоепидемичните ограничения, наложени от РЗИ – Търговище.

По заповед на министър Георги Панайотов плочата ще бъде открита с церемониален боен парад.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР