В Министерството на здравеопазването се разработва нова национална ваксинационна програма

...
В Министерството на здравеопазването се разработва нова национална ваксинационна програма
Коментари Харесай

Новата национална програма ще е срещу HPV, а не само срещу рака на маточната шийка

В Министерството на здравеопазването се създава нова национална имунизационна стратегия по отношение на човешкия папилома вирус, като тя е ориентирана точно против HPV, а не съответно единствено против рака на маточната шийка, както досегашната. Това съобщи зам.-министърът на опазването на здравето доцент Михаил Околийски по време на кръгла маса на тематика „ Заедно против рака в България “, която се организира през днешния ден в Народното събрание.

„ В нея ще бъдат включени и момчетата и ще създадем опит да се разшири възрастовата група на девойките, и това ще се случи без значение от политическата обстановка “, безапелационен бе той.

По време на полемиките неколкократно бе очебийно, че имунизационният обсег против HPV у нас бележи непрекъснат спад през последните години, като за 2023 година той е достигнал 1,1%. В този подтекст всички участници в кръглата маса се сплотиха в мнението, че за повишение обсега на имунизационната стратегия е нужна непрекъсната информационна акция, в която да вземат участие и страната, и лекарите, и пациентските организации.

Председателят на Българската асоциация по онкогинекология доцент Илия Карагьозов съобщи, че една профилактична система работи добре, когато работят в синхрон три стълба: „ Непрекъсната имунизационна стратегия с оптимално покритие – това би трябвало да продължава доста години; скринингова стратегия с оптимално покритие с високочувствителен тест, която също да работи задоволително години, и третия дирек е отсреща да има лекари, които да могат да поемат контингента пациенти “.

Ако не осигурим синхронна и непрекъсната активност, няма да имаме усъвършенстване на статистиката, безапелационен бе той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР