В Министерството на външните работи ще бъде извикан посланикът на

...
В Министерството на външните работи ще бъде извикан посланикът на
Коментари Харесай

Привикаха посланика на Северна Македония в МВнР заради нападението на българин в Охрид

В Министерството на външните работи ще бъде извикан посланикът на Република Северна Македония в България и ще ѝ бъде връчена протестна нота във връзка тежко престъпно действие, осъществено против жител на Република Северна Македония с българско съзнание и секретар на организацията „ Цар Борис III “ в гр. Охрид. Снощи, 19 янураи, жителят бе атакуван, при което са му нанесен тежки физически пострадвания. Той е настанен в болнично заведение.

Министърът на външните работи на България Николай Милков организира телефонен диалог с сътрудника си от Република Северна Македония Буяр Османи, от който е получил уверения за оказване на нужното подпомагане от страна на локалните управляващи. Временно ръководещият Генералното консулство на Република България в Битоля и екип на посолството на България в Скопие са в контакт с потърпевшия жител и са изпратени в Охрид.



Месеци наред българската страна упорито наблягаше упованието си към управляващите в Северна Македония да подхващат незабавни и ефикасни ограничения против сериозната ескалация на прояви и закононарушения от ненавист против българите в страната. Все още българската страна не е получила публична информация за следствието и въздаването на правораздаване по отношение на последните офанзиви, в това число пукотевица с огнестрелно оръжие, против организацията „ Цар Борис III “ от края на 2022 година За страдание, нападението от 19 януари 2023 година е индикативен образец за тежките последствия от систематичното неявяване на съответна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония, в това число по повод невъзможността да извърши собствен главен ангажимент - да подсигурява сигурността на личните си жители, се споделя в позиция на Министерство на външните работи.

България чака от способените управляващи в Северна Македония да подхващат незабавни дейности за откриване, заблуждение под отговорност и наказване на причинителите на закононарушението, като отчетат сериозността на действието. Плурализмът, недискриминацията, толерантността и равенството сред хората са универсални правила, които свързват европейските демократични общества. Очакваме от страна, която е заявила желанието си да бъде част от Съюз, основаващ се на свободата, демокрацията и правовата страна да постави поредни и действителни старания за осъществяване на своите задължения , свързани със отбрана и гарантиране на правата на индивида. За страдание, през последните месеци, ставаме очевидци на тъкмо противоположни трендове в обществото на Северна Македония. Съществуването на проблеми с правата на българите в Северна Македония не може да продължава да бъде отричано както от страна на локалните управляващи, по този начин и от интернационалните сътрудници. Очевидно това води единствено до тяхното задълбочаване и е несъвместимо с участие в Европейския съюз, се споделя още в позицияна българското Министерство на външните работи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР