В Министерството на регионалното развитие и благоустройството в присъствието на

...
В Министерството на регионалното развитие и благоустройството в присъствието на
Коментари Харесай

Подписаха договора за ТОЛ-системата

В Министерството на районното развиване и благоустройството в наличието на министър Николай Нанков Николай Нанков е министър на районното развиване и... към профила бе подписан договорът за планиране, създаване и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа. Тя ще бъде на база изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т (тол) и на база време за леките коли с обща механически позволена оптималната маса до 3,5 т (електронна винетка).

Договорът бе подписан от ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов и от Михаел Вебер, представляващ изпълнителя КОНСОРЦИУМ „ КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС “. На церемонията участваха членовете на УС на АПИ инж. Веселин Давидов и инж. Светослав Глосов и Андре Лаукс, основен действен шеф на „ КАПШ ТРАФИККОМ “.

Стойността на контракта за създаване на електронната система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа е 149 997 000 лева без Данък добавена стойност. Срокът за осъществяване е 19 месеца. Изграждането на тол системата ще бъде за сметка на изпълнителя. След сполучливото й внедряване инвестицията ще се възвърне със събраните доходи.

Министър Нанков благодари на всички, които са положили старания през днешния ден този контракт да стане факт. Всеки ден е значим за българските жители, тъй като се губят запаси, а те са нужни за възстановяване на качеството на републиканските пътища, изясни той.
„ За 2017 година има рекордни приходи от винетни такси. С 25 млн. лева повече от 2016 година. Това потвърждава, че българските жители пътуват повече и се усилва също по този начин интернационалният трафик “.
"Нашето „ злато “ е геостратегическото ни състояние “, подсети Нанков.



„ С ТОЛ таксите приходите в АПИ ще стигнат един милиард лв.. Няма да се покриват всички потребности, само че в по-голямата си част ще бъде задоволен пътният бранш “, сподели министърът.
„ ТОЛ системата е обвързвана и с повишението на сигурността по пътищата ни. И Автомагистрала „ Хемус “, и Русе – Велико Търново, Видин – Ботевград ще се строят с бюджетни средства. С ТОЛ системата ще бъде и по-гъвкава страната при контролиране на трафика на тежкотоварните коли “, осведоми още Нанков и разясни, че вместо да се стопират ТИР-овете в избрани дни и часове, ще има по-високи такси в пиковете часови зони и превозвачите сами ще вземат решение по какъв начин да действат.

„ С въвеждането на електронните винетки цените няма да бъдат повишение “, заяви още министър Нанков.

Инж. Дончо Атанасов съобщи от своя страна, че построяването на ТОЛ система е част от модернизацията на България. „ Предстои ни решение на доста тежки задания. ТОЛ системата за първи път се вкарва в страната ни, а това изисква образование на фрагменти “, съобщи той и даде обещание в добър разговор да се вземат решение всички проблеми, които изникват.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР