В Министерството на правосъдието обсъждат нови основания за искане за

...
В Министерството на правосъдието обсъждат нови основания за искане за
Коментари Харесай

Има ли основания за предсрочното освобождаване на главния прокурор?

В Министерството на правораздаването разискват нови учредения за искане за преустановяване на мандата на основния прокурор. Това заяви служебния министър Крум Зарков. Причина са дейностите на Иван Гешев след гърмежа на 1 май пред автомобил, в който се е возил. Зарков даде обещание идната седмица да каже какви дейности ще предприеме.

Каква е процедурата и по какъв начин може да бъде освободен предварително основния прокурор?

В закона има три учредения - едното е тежко нарушаване, второто е редовно несъблюдение на служебните отговорности и третото е дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт. От изказването на Мария Габриел стана ясно, че тя е избрала като съображение точно третото - счита, че актуалният основен прокурор е уронил точно престижа на правосъдната власт. В коментар от настоящия длъжностен министър пък стана ясно, че той вижда друго съображение, по което екипът му работи - тежко нарушаване - интервенция в съответно следствие.

Служебният правосъден министър поздрави излъчения от ГЕРБ-СДС претендент за министър председател за позицията, че ще желае освобождението на основния прокурор поради уронване на престижа на правосъдната власт. Според Крум Зарков, в границите на мандата си Иван Гешев бил направил това неведнъж:

" С това свое заявление, претендентът за министър-председател Мария Габриел се причисли към хората, които през 2020 година излязоха на митинга с искане на оставка, след нахлуването на прокуратурата в президентството ".

Конституционалистът Наталия Киселова обаче, вижда нужда от друг метод, не личен:

" Първото нещо, което трябваше да призове госпожа Габриел е да бъде заменен състава на Висш съдебен съвет от Народното събрание, а на последващо място да се слага въпроса, вероятно в новоизбрания Висш правосъден съвет ".



С ангажимента, че задействането на процедура по искане за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор не е съревнование, Крум Зарков акцентира, че в правосъдното министерство сходно искане е на дневен ред:

" Ние в този момент в министерство на правораздаването работим също, изследвайки доста деликатно случилото се последните дни и седмици, след 1 май. Това, което се случи последните дни е, че заместник-главният прокурор изрази недвусмислено изказвания, че основният прокурор се намесва нерегламентирано в следствие, което го касае директно ".

Доц. Наталия Киселова обаче акцентира, че тези изказвания са дума против дума и те би трябвало да бъдат тествани:

" Това е въпрос, който би трябвало да бъде обяснен, с цел да се види кой - какво е споделил и кое дава отговор на истината. И едвам тогава към този момент да се приказва за процедура за премахване. Според ме е редно първо Етичната комисия към Висш съдебен съвет да се занимае ".

Правото на министъра на правораздаването да внесе във Висшия правосъден съвет искане за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор беше доказано от Конституционния съд откакто Висшия правосъден съвет отхвърли да прегледа първото искане на един от предшествениците на Зарков - проф. Янаки Стоилов. Ако такова искане бъде импортирано, то тогава по разпоредбите за процедурата то би трябвало да бъде връчено на основния прокурор, който има период от 7 дни да даде мнение, както и да уточни доказателства в своя отбрана.



След това в тридневен период Висш съдебен съвет насрочва свое съвещание, на което се произнася по допустимостта на настояването. Едно от изискванията е в него да са посочени дейности на основния прокурор в границите на мандата му. Ако настояването е ненапълно се дава период от седем дни на вносителя да го добави. При състояние, че бъде позволено, тогава в границите на седмица Висш съдебен съвет разисква настояването всъщност. По в този момент настоящия закон, основния прокурор, както и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд могат да бъдат освободени предварително в случай че настояването бъде подкрепено от най-малко 17 от членовете на Висш съдебен съвет.

" Това е въпрос, който може да реши само и единствено Висш съдебен съвет. Аргументацията, несъмнено, може да бъде от министъра на правораздаването, само че способния орган, който може да предложи е Висш съдебен съвет ", сподели още доцент Наталия Киселова, лекар по Конституционно право в СУ " Сухопътни войски. Климент Охридски ".



" Дали ще се стигне до оставката на основния прокурор или не е доста значим въпрос, само че още по-голям е дали най-сетне ще се одобряват законите такива, които ще създадат по този начин, че който и да е идващия основен прокурор той няма да попадне в същата цикличност, в която са попадали тези преди него ", сподели още Крум Зарков, длъжностен министър на правораздаването.

Висшият правосъден съвет сега е с изминал мандат и с повърхностен състав. От квотата на съдиите не бяха определени нови представителите на мястото на отдръпналите се Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев. Съвета беше изоставен и от Пламена Цветанова, която стана зам.-главен прокурор. На нейно място Народното събрание също не избра собствен представител.

Какви са настроенията на този Висш съдебен съвет, който е с изминал мандат, само че извършва отговорностите до избора на нов?

Настоящият състав избра Иван Гешев със забележителното болшинство от 22 гласа " за " и 3 " срещу ". Същият състав, само че към този момент понижен - тъй като както стана ясно нито съдиите съумяха да изберат свои представители на мястото на двама подали оставка, нито Народното събрание попълни своята квота, на мястото на заелата поста " зам.-главен прокурор " отхвърли настояванията на двама правосъдни министри - проф. Янаки Стоилов и госпожа Надежда Йорданова с 19 гласа " срещу " настояванията и 3 гласа " за " настояванията.



фотоси: Българска телеграфна агенция и БГНЕС/Архив

Не може да се предвижда дали този резултат би се повторил при ново искане. Заместник-главният прокурор и началник на Националното разследване Борислав Сарафов към този момент изиска заместника му Ясен Тодоров да бъде освободен от административния пост и да остане редови следовател в националното разследване и първо ще забележим какво решение ще вземе по този проблем прокурорската гилдия на Съвета.

Имало ли е различен сходен случай с искане за предварително освобождение на основен прокурор?

Това беше в мандата на Никола Филчев. Година откакто зае поста, проф. Филчев влезе в обществен спор с ръководещите тогава. И 15 от членовете на Висш съдебен съвет гласоподаваха декларация, с която го приканиха да си подаде оставката. Никола Филчев обаче, изкара целия си мандат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР