В Министерството на енергетиката се обсъждат по-строги мерки срещу кражбите

...
В Министерството на енергетиката се обсъждат по-строги мерки срещу кражбите
Коментари Харесай

Петкова: Обмисляме по-строги мерки срещу кражбите на ток


В Министерството на енергетиката се разискват по-строги ограничения против кражбите на ток. Това сподели по бТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

Обсъжда се при измененията в Закона за енергетиката да заложим доста по-рестриктивни ограничения, акцентира министърът.

„ Във фактурата на всеки един от нас няма да видите рубрика или ред, който да отразява крадена електрическа сила. Моделът по този начин е структуриран, че тези разноски на процедура би трябвало и се поемат от електроразпределителните предприятия. Но като цяло остава в обществото възприятие на неправда във връзка с това, че някой краде електрическа сила за сметка на всички останали, които са добросъвестни платци ”, посочи тя.

Петкова прикани всички жители, които имат съмнения, че някой се пробва да краде ток, да сезират незабавно способените органи и съответното ЕРП.

Тя даде образец с останалите страни в Европейски Съюз, където има доста строги механизми за сходен жанр действия. „ Срокът, за който се заплаща електрическата сила на доста по-висока цена, се начислява не за 3 месеца, а за 1 година Върху една такава мярка сега водим диспути и в министерството, и с сътрудниците от КЕВР ”, изясни Петкова.

От понеделник, 18 септември, Министерството на енергетиката стартира инспекции в трите електроразпределителни предприятия и в Електроенергийния систематичен оператор по отношение на готовността за есенно-зимния сезон, заяви още министърът. Такива инспекции се вършат за трета поредна година.

„ На процедура нарастването на крайната цена на природния газ вследствие на нарастването на таксата за транспорт и достъп ще бъде от 0,37% до най-много 3% ”, увери Петкова.

„ Булгаргаз ” изиска понижение на цената на природния газ със 7,29% и като цяло ще има понижение на цената на природния газ с близо 4%, добави тя.

До края на есента чакаме платените реактори за АЕЦ „ Белене ” да дойдат у нас.

В момента специалисти от НЕК са в Русия, от понеделник стартира крайна инспекция на оборудването. То ще бъде складирано на площадката на АЕЦ „ Белене ”, сподели Теменужка Петкова.

„ Това, което ние считаме, че би трябвало да бъде подхванато като дейности от страна на страната, е да се обособят пасивите и активите за „ Белене ” и да бъде извършена процедура по приватизация, която да подсигурява отбрана на националния ни интерес ”, посочи енергийният министър.

Тя добави, че един от сюжетите, които се създават, е в случай че процедурата по приватизация не завърши сполучливо, единият от реакторите да бъде издигнат като седми блок на АЕЦ „ Козлодуй ”. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР