В миналото обикновено мюсюлманските поклонници са ходили пеша до свещения

...
В миналото обикновено мюсюлманските поклонници са ходили пеша до свещения
Коментари Харесай

Влакът стрела, който прекосява пустинята на Саудитска Арабия и е сред 10-те най-бързи в света

В предишното нормално мюсюлманските поклонници са ходили пешком до свещения град Мека. Сега обаче могат да се придвижат с високоскоростен трен. Влаковете пътуват през горещите пустини на Саудитска Арабия , достигайки скорости до 300 км/ч.

Влаковете са измежду 10-те най-бързи в света . Те обаче са единствено началото на бъдещата железопътна мрежа в кралството, в която страната влага милиарди за инфраструктура за стимулиране на туризма, споделя CNN.
 Историята на
Историята на " най-известния трен в света " и къде може да се повозите с него?

С него са пътували звезди като Монро и Уолт Дисни

Въпреки че единствено мюсюлмани могат да посещават Мека, всички пасажери могат да се насладят на тези нови високоскоростни влакове по жп линията Haramain, която е дълга 450 км и се простира по продължение на част от саудитското крайбрежие на Червено море.
 Високоскоростен трен ще пътува сред Париж и Берлин от 2024-а
Високоскоростен трен ще пътува сред Париж и Берлин от 2024-а

Това възнамеряват Франция и Германия

Икономичен билет сред Джеда Ал-Сюлейманях и Икономическия град на крал Абдула ( KAEC) коства към 15,30 $, до момента в който място в бизнес класа е към $26. Покупката става посредством приложение, което приема Apple Pay и други варианти за цифров портфейл. Могат да се изберат и места във влака.

Бизнес класата предлага повече преимущества. Дори при малко пътешестване като това от Джеда до KAEC, на пасажерите в бизнес класа се сервира храна - хумус, пита самун, мъфин с шоколадови късчета, кроасан и избор сред ябълков сок и вода. Има и дребни тв приемници на облегалките на седалките.
 Снимка 612512
Източник:

В икономична класа седалките са в настройка две по две. Половината от тях са обърнати напред и половината в противоположна посока на придвижването. При бизнес класата седалките са подредени с две от едната страна на пътеката и единични седалки от другата.

Любопитен факт е, че от 2023 година към този момент има и дами машинисти по линията. През януари 2023 година първият випуск от 32 дами приключи едногодишна стратегия за образование в Saudi Railway Polytechnic, с лицензи за ръководство на високоскоростни влакове по мрежата Haramain. През 2018 година, когато жп беше открита, дамите в кралството преди малко бяха почнали да имат право да изкарват книжки за шофиране на коли.

Изглежда, че линията Haramain е единствено началото на жп развиването в Саудитска Арабия. През януари 2022 година министърът на вложенията на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих разгласи проекти за създаване на 8000 километра железопътна линия в цялата страна.
 Най-бързият в света водороден трен потегля в Китай
Най-бързият в света водороден трен потегля. Ето къде

Той развива скорост от 160 км/ч
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР