В миналото бебетата обикновено са започвали с общата храна около

...
В миналото бебетата обикновено са започвали с общата храна около
Коментари Харесай

Трябва ли твърдата храна да се въведе по-рано при бебетата

В предишното бебетата нормално са започвали с общата храна към 4-месечна възраст, тъй като доста от тях показвали интерес, а и вкус, тъкмо по това време. Преди десетина години обаче Световната здравна организация издаде наставление, съгласно което е най-добре бебетата да бъдат главно на майчино мляко (не адаптирано) до 6-ия месец.   

Не всички родители съблюдават правилото за 6-те месеца, само че то по този начин или другояче идва отвред като съвет. Здравните организации в множеството страни поучават, че в случай че въпреки всичко се вземе решение за по-ранно зареждане на детето, то безусловно би трябвало да бъдат избягвани евентуално алергизиращи храни като фъстъци и яйца.

Съвсем ново канадско изследване обаче влиза в несъгласие с откритото разбиране. Според него, а и съгласно няколко сходни, направени от експерти алерголози, с цел да се избегнат питателните алергии, е най-добре твърдата храна да бъде въведена в бебешкото меню към 4-ия месец. Едно от изследванията твърди, че в случай че желаете да избегнете алергията към фъстъци, е най-добре да ги давате на детето си още от 4-ия месец.

Честно казано, не се наемаме да потвърдим това, само че учените дълбаят в тази посока. Още няколко проучвания оферират гледната точка, че може и да е добре, в случай че на най-малките се дават пшенични артикули, яйца и краве мляко почти на сходна възраст. Тези изследвания допускат и развиването на анемия в децата, при които разнообразната храна бива въвеждана по-късно, поради неналичието на задоволително желязо в кърмата.

Една от рецензиите към предписанието на СЗО за 6-те месеца е, че то е годно по-скоро за разрастващите се страни, където е добре бебетата да бъдат кърмени по-дълго време, с цел да не са в заплаха от усвояване на нечиста вода, до момента в който се най-уязвими.

Мисленето на учените също се трансформира. Бременните бяха съветвани да заобикалят фъстъците, до момента в който през 2013-а не се появи изследване, което потвърждава, че точно избягването им може да докара до развиването на алергия към фъстъци при децата.

Самите учени, провели проучването, обаче считат, че за бебетата и за майките е най-добре да се придържат към кърменето, тъй като то има незаменими изгоди и за двете страни. Все отново родителите са насърчавани да обръщат внимание на потребностите на детето си и в случай че то демонстрира интерес към общата храна на по-ранен стадий, да се опитат малко по малко да я вкарат редом с кърменето.

Предстоят още изследвания по тематиката, с които ще стане ясно дали правилото на 6-те месеца може да бъде опровергано. Засега на нас не ни наподобява тъкмо по този начин.

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР