В местния парламент ще направя всичко по силите си и

...
В местния парламент ще направя всичко по силите си и
Коментари Харесай

Бургас има нужда от безплатен градски транспорт за пенсионери и Център за безвъзмездна юридическа консултация

В локалния парламент ще направя всичко по силите си и за налично опазване на здравето в дребните обитаеми места, споделя претендентът за общински консултант от „ Граждани за общината ” адв. Добромира Полименова

Адв. Добромира Полименова е претендент за общински консултант от листата на „ Граждани за общината ”. Тя има богат и дълъг юридически опит и години наред е била част от редица обществени дела, свързани с заболели деца, възрастни хора и хора в потребност. Самата тя е майка на болно дете и повода да се кандидатира за общински консултант от Бургас е точно това, че се е сблъсквала от първо лице с неуредиците в опазването на здравето и обществените политики. В локалния парламент тя ще би могла да е повече от потребна с опита си и да даде начало на нужни промени, които да подобрят метода на живот в общината.

- Адв. Полименова, когато разговаряхме с вас преди няколко дни, вие обяснихте вашите цели, на които ще наблегнете в Общинския съвет. Касае се за опазването на здравето и обществените политики. Говорихме и за това, че в локалния парламент има крещяща потребност от повече адвокати. Нека да стартираме от там. Какво тъкмо смятате да измененията и защо смятате да се борите в Бургас?



- Важно е хората да знаят, че в досегашния състав на Общинския съвет в мандат 2019-2023 година, от 51 общински съветници едвам двама бяха адвокати, като за единия не бих споделила, че е практикуващ. Съвсем скоро приказвах с моя сътрудник Иво Баев, който удостовери това, което ви споделих и предния път - Общинският съвет има потребност от повече готови адвокати, тъй като даже в Постоянната комисия по правни въпроси членуват хора, които нямат такова обучение. Ще бъда потребна с над 25-годишния си стаж в тази специалност, само че и с желанието си да се помогне на хората в общината - най-много във връзка с достъното опазване на здравето, доколкото това зависи от ОбС-Бургас, както и подпомагането на хора в потребност.

Ще работя за това пенсионерите да получат безвъзмезден достъп до градския превоз, както и за намалянето на данъчната тежест в общината. Годишният налог, който в този момент заплаща всеки един от нас за движимо и недвижимо имущество, е прекомерно огромен.

- Към момента пенсионерите в Бургас към този момент се употребяват с преференции в градския превоз. Какво имате поради под това той да стане безвъзмезден? Какви са вашите причини за това?

- Сега те заплащат, въпреки и понижена такса с картите. Но картите са платени. Дори сумата да не е огромна, тя отново се отразява на пенсионерите. Тъй като  по този начин или другояче сумата не е толкоз огромна, не би било огромна спънка за бюджета на общината, пътуването за възсрастните хора да бъде изцяло гратис. Да не приказваме за хората, които имат ниски пенсии и за тези, които живеят в отдалечените от общинския център.

- Именно тематиката с по-отдалечените обитаеми места касае много хора. Там има същинска потребност от медицински личен състав, така по-голямата част от тези селища в този момент са без подобен. Вие желаете да измененията това, само че има ли метод това да се случи с пълномощията на Общинския съвет?

- Има, несъмнено. Реално видяно, от Общината зависи по какъв начин ще бъде обезпечен по-лесния достъп до опазване на здравето и обществени услуги за хората в тези обитаеми места. В хода на акцията, а и преди този момент сме ходили на визити там. Установих, че в някои от селата няма освен здравна работа, само че и магазини. Тоест се постанова хората да пътуват всеки ден или всяка седмица в друго, по-голямо, обитаемо място. Да не приказваме въобще за потребността от незабавна помощ. А Общината може да обезпечи такава посредством кабинети. Може и да се употребява телемедицина - за отдалечени прегледи. Една от моите хрумвания е в тези обитаеми места да има място, където да бъдат преглеждани отдалечено, като от другата страна да стои доктор, които да има образна и аудио връзка в действително време.
Предвид събитията от последните дни пък за мен е и значимо да се обърне съществено внимание на казуса с рафинерията. Има заплаха „ ЛУКОЙЛ ” да бъде затворен и хиляди фамилии да изгубят поминъка си.

- Какво може да направи Общинския съвет по този въпрос?

- Най-малкото може и би трябвало да има публично декларирана позиция и да изисква от страната каквито и дейности да се правят с рафинерията, да бъдат непокътнати работните места на хората. В Бургас, както е известно, няма доста произвеждане, а един от най-големите работодатели е Общината. Всъщност нефтозавъдът е другият подобен шеф и в случай че той спре активност... без произвеждане и без привличане на вложения, и без възстановяване на бизнес климата, градът ни на процедура умира. Младите хора така и така мъчно се задържат тук. Ако те нямат къде да работят, пътят им е към София или към чужбина и всички го знаем това. За страдание.

Трябва повече да се мисли за хората. Това важи във всички сфери. Такова е да вземем за пример настоящето предложение по-скоро да се изкарат на пазара на силата битовите консуматори. Никой не мисли за това хората имат ли опция да си заплащат сметките за ток. В същото време цените на горивата не престават да порастват. По мнение на експерти цените ще стигнат миниум 4 лева за литър. Стане ли това, ще скочат всички останали артикули и ще се увеличи инфлацията. Така приходите ще станат още по-ниски.

Бургас е прочут с ниските си заплати по този начин или другояче. А когато към това прибавим факторът инфлация, покупателната дарба на хората ще стане още по-малка.

- Как може да се промени това, изключително в подтекста на локалния парламент?

- С действителни дейности. Със заявяване на позиция от страна на ОбС-Бургас, само че и на самите жители. За тези неща действително не се приказва. Малко е необичайно даже за мен, че никоя от партиите по време на предизборна акция не приказва за съхраняването на работните места в нефтозавода. Без реакция, няма да има смяна и ситуацията ще се утежнява.

- В сферата на обществената политика вие имате много положителни оферти за развиването на общината. Споделете някоя от концепциите си.

- Адвокатския съвет  към Бургаската адвокатска гилдия, в който съм член, има концепция да се даде опция за безвъзмездна правна помощ. Общинският съвет напълно умерено може да направи това действителност. Необходимо е да се обезпечи помещение и да се покрият разноските му за поддръжка. Говорим за изцяло безвъзмезндна помощ за жители, които не могат да си разрешат правна консултация. Както постоянно се споделя, елементарния човек постоянно има потребност от това.

Друга концепция е да се сътвори център към общината, който да поучава тези, които се нуждаят от административна помощ. Да им се помогне да създадат нещо електронно, защото доста от хората още даже не знаят какъв брой могат да улеснят живота си с електронните услуги, които се оферират и които могат в допълнение да бъдат препоръчани.

- Знаят ли хората по какъв начин ще се гласоподава на идните избори?

- Някои знаят, само че за всеки случай е хубаво да се изясни още веднъж, тъй като ще е потребно. В община Бургас бюлетините ще са 2 или 3 според от това дали ще има за избор на кмет от кметство. Ще може да се гласоподава с една от бюлетините за кмет на община, с друга за общински съветници и с трета за кмет на кметство. За всяка една от трите хората могат да поддържат друг претендент, незвисимо от партията или сдружението, което го издига. Гласуването ще бъде и с хартиени бюлетини с изключение на машините и тези, които до момента са изпитвали усложнение в последните избори, ще могат умерено да дадат гласа си по-традиционния метод.

- Какво ще наградите гласоподавателите? До изборния ден остана по-малко от седмица.

- Да гласоподават, а не да „ вървят за гъби ”, както е изразът. Защото няма по какъв начин при едни и същи дейности да чакаме друг резултат. Ако желаят всичко да продължи постарому, хората могат да се възползват от положителното време през почивните дни и да не си създадат труда да пуснат гласа си. Но в случай че желаят смяна към по-добро, е нужна интензивност и религия. Да знаят, че нещо зависи от тях. Неотивайки до изборните секции или още по-лошо - пускайки избор в квадратчето „ Не поддържам никого ”, те на процедура поддържат сегашната власт, тъй като ръководещите партии имат твърди ядра, които без значение от всичко гласоподават. Ако останалите не отидат да пуснат вота си, ще станем очевидци на отблъскващ резултат още в неделя вечер. Хората не имат вяра, че могат да трансформират нещо, а това не е по този начин. Всичко е в ръцете на хората.

 

Можете да гласувате за „ Граждани за общината ” с бюлетина № 14 и преференциално за адв. Добромира Полименова с преференция № 103

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР