В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както

...
В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както
Коментари Харесай

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-сетне пазарът на сгъваеми смарт телефони, както световно, по този начин и в България стартира да набира скорост, а тази година виждаме от ден на ден производители на смарт телефони да излизат със сгъваеми устройства. Въпреки че към момента не всички сгъваеми устройства се появяват публично в България, виждаме, че производителите, които се занимават с това от няколко години, усилват скоростта и пускат от ден на ден модели.

Един от обичайните играчи тук, компанията която за първи път сподели такова устройство на премиерата си в Лондон, от която бяхме част и ние, е Motorola. След няколко устройства от серията, в този момент компанията пуска не едно, а две сгъваеми устройства: Motorola Moto Razr 40 и Motorola Moto Razr 40 Ultra. Razr 40 е по-евтино сгъваемо устройство от Motorola, което ще коства под 1000 евро.

Но в това ревю ще се фокусираме върху Razr 40 Ultra от висок клас, който към този момент се продава за 2400 лева и който имахме опция да използваме „ скрито “ няколко седмици преди формалната премиера при започване на юни. Това устройство е оборудвано с екстри от висок клас и умерено може да се одобри за същински сгъваем флагман, макар няколкото ангажименти, които ще би трябвало да създадем.

Както и предходната година, съпоставяме сгъваемия модел на Motorola с най-новия Samsung Galaxy. Това към момента е Flip4, защото Flip5 към момента не е разгласен. Може да си помислите, че това съпоставяне не е напълно заслужено, тъй като новото устройство на Motorola евентуално ще бъде доста по-мощно, само че това не е толкоз неприятно. Например Razr 40 Ultra има същия процесор като Flip4, Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Разликите обаче аз другаде.

За благополучие, има доста усъвършенствания, които да накарат новия сгъваем телефон на Motorola да се усеща в действителност друг. Например предният екран е фрапантно повишен, а в устройството има и батерия с по-голям потенциал. Освен това е увеличена честотата на освежаване на двата екрана. Ще ви направи усещане, че в това ревю от време на време слагаме новото устройство на Motorola и паралелно с различен смарт телефон от висок клас на производителя – Moto Edge 40 Pro, който тествахме.

Линията Edge е за Motorola това, което са устройствата Galaxy S за Samsung: най-мощните устройства с най-високи спецификации. Не е изненадващо, че Edge 40 Pro има на борда си Snapdragon 8 Gen, само че дали „ съкращенията “, които Motorola е направила в Razr 40 Ultra, са такива, че устройството към момента да е добър баланс сред съставни елементи от висок и полувисок клас? Ще прочетете за това в това ревю. Да стартираме всичко по реда си.

 

Кутия

Смартфонът още веднъж идва в доста стилна черна кутия, която както най-новите модели на компанията ухае доста прелестно, поради парфюма вложен в нея. Можем да намерим освен общоприетата документи, пин за сим картата, само че и комфортно зарядно устройство и даже специфичен предпазен панел, в който можете да поставите апарата. Лично аз никога не бих го „ украсявал “ с спомагателен панел, само че въпреки всичко това е въпрос на избор, а опцията за нещо гратис сходно в комплекта  с модела не е за занемаряване.

Външен тип

Motorola не е трансформирала дизайна на razr 40 ultra прекалено много спрямо razr (2022). Отзад устройството може да е с Gorilla Glass Victus или както беше в нашия случай с еко кожа. Тя е освен доста красива, само че и практична тъй като по нея не остават никакви пръстови отпечатъци, което е супер. Нямам визия какъв брой време ще бъде в положително положение, само че наподобява много качествена и здрава и най-малко в седмицата, в която я използвах аз, по нея не се появиха никакви следи от приложимост.

Горната част на гърба, страната, където се намира втория екран, също е направена от Gorilla Glass Victus. Всички останали модели, които не са в цвят Viva Magenta  са с напълно стъклен тил.

Звездата тук обаче е пантата на Motorola. И при този Razr комбинацията от преносими детайли в нея подсигурява, че в „ задната “ част на екрана постоянно остава забележителен радиус, тъй че да не се оказва прекомерно огромен напън върху екрана. Отвън не се вижда на практика нищо от това, когато телефонът е прегънат и наподобява по този начин, като че ли дисплеят е компактно прилепващ. Механизмът, който кара панела първо да се плъзне малко надолу, а по-късно да се талази във вътрешността в средата, наподобява към този момент не участва в този модел. Също по този начин при него дисплеят не е избутан във вътрешността във формата на капка. Очевидно Motorola е намерила друга техника за прегъване на екрана без явен борд на прегъване, защото е съвсем невероятно да го видите или усетите.

В горната част на смарт телефона има две камери: 12-мегапикселова съществена камера и 13-мегапикселова широкоъгъллна камера. Докато в миналогодишния модел вотрият екран към момента беше дребен и над камерите, в razr Edge 40 те са „ вътре “ в него. Или по-скоро дисплеят е ситуиран към тях, както желаете го приемете.

Рамката на смарт телефона е алуминиева и има лека подутина. В дясната част на устройството се намират бутоните за контролиране на звука, отворът за микрофона и бутонът за включване, който служи и като читател за пръстови отпечатъци. В горната част също са ситуирани отвор за микрофон и високоговорител, който работи и като втори стерео високоговорител. Отляво е поставката за карти, в която има място за SIM карта, само че за жалост не и за карта памет. Втора SIM карта може да бъде добавена цифрово като електронна SIM карта. В долната част ще откриете отвор за микрофон, USB-C порт и един от двата стерео високоговорителя.

Забелязваме също, че когато е разгънат, razr 40 ultra е доста по-дълъг, в сравнение с сме привикнали от други устройства. Устройството обаче не е по-широко. Когато е разгънато, моделът е с размери 170,83 x 73,95 x 6,99 мм, което го прави по-издължен от междинното. Следователно съотношението на страните на вътрешния екран е 22:9. Когато е прегънат, смарт телефонът е с размери 88,42 x 73,95 x 15,1 мм. Новият Razr тежи 188,5 г, а този който тествахме и е в цвят магента е малко по-лек – 184,5 гр, с помощта на гърба си от изкуствена кожа.

За разлика от Flip4, смарт телефонът на Motorola не е водоустойчив, само че устройството има рейтинг IP52, което значи, че може да издържи на пръски вода. Това значи, че можете да продължите да говорите по телефона по време на дъжд, само че е по-добре да не го взимате под душа или в басейна.

Екран

Рамките на екрана са малко по-малко дебели и необятни от тези на Razr (2022). Рамките към този момент са почти сравними с тези на Samsung Galaxy Flip4. Вътрешният екран е от същия материал от мека пластмаса, с който сме привикнали от други сгъваеми смарт телефони. Вътрешният екран е с размери 6,9 инча и има по-висока периодичност на освежаване от тази на razr (2022), даже по-висока от тази на междинния смарт телефон от висок клас: цели 165Hz.

При 2640×1080 пиксела резолюцията е малко по-висока от тази на миналогодишното устройство и има 10-битово възпроизвеждане на цветовете с поддръжка на HDR10+. Външният екран, който Motorola назовава „ екран за бърз обзор “, е с разграничителна дарба 1056×1066 пиксела. Това е доста повече от това на миналогодишното устройство и, като се има поради по-големият размер на екрана, това не е изненадващо. Той е много по-голям и заема съвсем цялата горна част на устройството. Честотата на освежаване на този външен екран също е по-висока от междинната – 144 Hz. Тъй като той може да се употребява в съвсем всички случаи толкоз, колкото и главният екран, това е приятна екстра, която се усеща, даже когато играете игри.

Проверихме проби с колорметър SpectraCal C6, които са правили наши сътрудници и софтуера за разбор Portrait Displays Calman Ultimate, с цел да оценим качеството на изображението. Оказва се, че Razr съумява да се оправи добре наедно с устройствата от висок клас. С оптималната бляскавост от малко над 1200 cd/m² той се оправя също толкоз добре, колкото и други смарт телефони от висок клас, и релано доста по-добре от Galaxy Flip4. По отношение на възпроизвеждането на цветовете смарт телефонът също се оправя чудесно. Минималната бляскавост също е по-добра от тази на миналогодишния Razr и също е на високо равнище.

Камера

Motorola razr 40 ultra е оборудван с три камери. Основната е 12-мегапикселова с оптично нормализиран f/1.5 обектив. Тя е същата Sony IMX563, която се намира в Samsung Galaxy Z Flip3. Това значи, че към този момент не е допустимо да снимате с 8k и 30 фрагмента в секунда с това устройство, до момента в който това към момента беше допустимо с razr (2022). При razr 40 ultra, както и при Samsung, това може да става с до 4k и 60 фрагмента в секунда.

До него е ситуирана 13-мегапикселовата широкоъгълна камера Hynix Hi1336 с обектив с изменчив фокус f/2,2. Така че тя може да се употребява и като макрокамера. При 108 градуса ъгълът на видимост не е толкоз необятен, колкото сме привикнали от ултраширокоъгълните фотоапарати. Вероятно ще забележите това и когато видите фотосите една до друга в нашето съпоставяне.

Отпред или от вътрешната страна е ситуирана 32-мегапикселова предна камера, която прави фотоси с 8-мегапикселова разграничителна дарба посредством делене на пикселите. Обективът е със светлосила f/2,4. Сензорът в тази камера е Omnivision OV32B40 – модул, който Motorola употребява по-често в своите устройства.

Приложението за камерата на Razr 40 Ultra наподобява и работи по този начин, както бихте очаквали от Motorola. Сега е добавена спомагателна алтернатива за потребление на предния екран като визьор, тъй че и индивидът, който снимате, да вижда непосредствено това, което заснемате. Тази алтернатива може да бъде деактивирана с натискането на един бутон. Освен това главната камера и ултраширокоъгълната камера могат да се употребяват и като селфи камери, когато са затворени, което дава по-добри фотоси от селфи камерата отвътре на устройството. Когато е затворено, приложението за камерата може да се отвори посредством един от директните пътища на вторичния екран или посредством въртеливото придвижване, което от дълго време познаваме от Motorola.

Сгъваемите устройства имат втори метод за снимане на по-добри селфита; можете да употребявате спомагателния екран като визьор за главната камера. При Razr това може да се направи по три метода. Когато устройството е разгънато, можете да превключите към предния екран от дребен бутон в приложението за камерата. Можете също по този начин да натиснете бутона за зареждане два пъти в бърза поредност, с цел да стартирате камерата. Най-бързият метод е да оставите устройството в затворено състояние и да извършите два пъти придвижването за разсичане с устройството в ръка. Качеството на селфитата в този режим явно е по-добро, защото те се вършат с главната камера.

Софтуер

Motorola razr 40 ultra работи с Android 13, който наподобява оптимално „ стоков “. Motorola постоянно трансформира малко интерфейса, с помощта на което операционната система наподобява като Android Open Source Project, само че оборудвана с приложения от Гугъл и Motorola. Изтеглящото се меню наподобява доста на това, което имаме и в Гугъл Pixel, а същото се отнася и за менюто с настройки.

Друга област, в която софтуерът на Motorola също бележи положителни резултати, е вторичният екран. Малкият екран в предната част е даже по-универсален от този на Razr (2022) и може да прави съвсем толкоз, колкото и главният екран отвътре. Наистина получавате друг, банален, интерфейс пред себе си и множеството приложения би трябвало да се прибавят ръчно на външния главен екран, само че това става с натискането на два бутона.

Всяко приложение, което изпробвахме, работеше незабавно и можеше да се употребява по този начин, като че ли работи на огромния, вътрешен екран. Сърфирането, гледането на видеоклипове и даже играенето на игри не представляваше никакъв проблем. Докато предходната година имаше някои приложения, които не работеха на дребния екран, в този момент всичко се отваря без проблеми. Просто би трябвало един път да дадете позволение на новите приложения да употребяват втория екран. Използването на някои приложения към момента е малко мъчно, само че по-големият екран го улеснява, изключително в този момент, когато бутоните за навигация са до камерите. Освен това е допустимо да настроите всяко приложение да се изпраща непосредствено на вторичния екран, когато устройството е сгънато.

Разбира се, дисплеят може да се употребява и за уиджети. Те включват бързо активиране на камерата, повиквания, календар, прогноза за времето и известия. При всички положения потреблението на този дребен екран е много прелестно. Ако желаете да потърсите нещо бързо и не ви се желае да отваряте устройството си за всяка дреболия, това е доста прелестно допълнение, което, доколкото съм осведомен, може да бъде възприето от всички останали производители на сгъваеми смарт телефони.

Друго, което ме радва, е усъвършенстваната политика за актуализации на Motorola. Докато Razr (2022) към момента трябваше да се задоволява с две актуализации на операционната система и три години актуализации на сигурността, компанията даде обещание три актуализации на операционната система и четири години актуализации на сигурността за този модел. Това слага поддръжката на това устройство на равнището на другите смарт телефони от висок клас на Motorola. Освен това този смарт телефон е оборудван с Android 13, тъй че няма да употребявате изостанала версия на Android като миналогодишния Razr.

Новият Razr разполага и с функционалност за потребление на устройството в полуоткрит режим. Този „ режим на преносим компютър “ е наименуван от компанията „ Flex View “. Той се задейства, когато двете елементи на устройството са ситуирани под ъгъл една от друга с екрана за бърз обзор начело. Щом пандизите малко пантата, дисплеят се разделя на две елементи. Тогава контролите се разполагат в долната част на екрана, до момента в който филмите, фотосите и видеоклиповете се намират над сгъвката. Това е изключително комфортно, когато употребявате камерата; не се нуждаете от статив, с цел да сложите това устройство. Приложенията на трети страни също поддържат тази функционалност, да вземем за пример Instagram и WhatsApp.

Хардуер

Razr 40 ultra разполага с Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, който се среща в по-голямата част от миналогодишните смарт телефони от висок клас, макар че чакахме в това устройство да се намира по-новият 8 Gen 2. Чипът е бърз и енергоефективен и в нито един миг не изпитахме закъснение, забиване или рухване на фрагментите по време на ежедневните задания.

Устройството се предлага в разнообразни конфигурации с памет: 128 GB памет с 8 GB RAM, 256 GB с 8 GB RAM и 512 GB с 12 GB RAM. За страдание паметта не може да бъде разширена с карта памет. Безжичната съгласуваност включва 5G, Wi-Fi 6(E), NFC и Bluetooth 5.3.

Високоговорителите Dolby Atmos създават добър тон, като високите и междинните тонове се отличават със своите качества. Басите също се чуват добре и звучат малко по-дълбоко, в сравнение с при миналогодишното устройство. Устройството може да свири прелестно и мощно и не се появяват изкривявания, когато силата на звука е настроена на най-много.

Капацитивният скенер за пръстови отпечатъци върху бутона за включване е доста прецизен и бърз. Не се сблъскахме с никакви подправени позитивни резултати, а отключването на смарт телефона е съвсем незабавно. Тактическата противоположна връзка също е добра. Моторът може да вибрира мощно, а докосванията се усещат ясно. Устройството потупва и вибрира по-силно от миналогодишния модел.

Батерия и зареждане

Докато средностатистическият смарт телефон има батерия с потенциал сред 4000 mAh и 5000 mAh, при сгъваемите устройства този потенциал нормално е доста по-малък. Същото важи и за Razr, само че все пак Motorola съумя да оборудва устройството с по-голяма батерия от тази на Razr (2022). Razr 40 ultra има батерия с потенциал 3800 mAh, до момента в който миналогодишното устройство трябваше да се задоволи с такава от 3500 mAh. Нашите проби демонстрират, че новият razr устоя доста по-дълго от своя предходник и може да работи с едно зареждане почти няколко часа повече от един работен, в който сме употребявали интензивно своя телефон. Любопитно е, че това се дължи и на метода на прилагане на устройството. Няма потребност да го отваряте непрекъснато, с цел да свършите нещо. И макар че е доста красиво, когато е отворено, устройството умерено може да се употребява съвсем непрекъснато с по-малкия екран когато е затворено – както отбелязахме и при разглеждането на софтуера.

Motorola от дълго време е оборудвала своите устройства с благоприятни условия за бързо зареждане. Те не са толкоз бързи, колкото тези на доста други китайски производители на устройства, само че са по-бързи всички останали на пазара. Samsung Galaxy Flip4 може да се зарежда с до 25 W и му лишава един час и 19 минути, с цел да се зареди изцяло. Razr 40 ultra може да бъде захранен с 33 W и му лишава един час и 10 минути, с цел да бъде изцяло зареден. Това не е доста по-бързо от сгъваемия модел на Samsung, само че това явно се дължи на по-голямата батерия в razr. Както Galaxy Flip4, по този начин и razr 40 ultra могат да се зареждат и безжично. Устройството на Motorola може да прави това с до 5 W, а смарт телефонът на Samsung – с 15 W и може да зарежда безжично и други устройства с 4,5 W. Между другото, razr 40 ultra се предлага единствено със зарядно устройство с мощ 33 W, до момента в който Samsung не доставя зарядни устройства от няколко години.

В последна сметка

Motorola razr 40 ultra е прелестно продължение на излезлия предходната година Razr (2022). За мен най-голямата и осезаемо смяна е вторичния екран от външната страна, който е още по-полезен и на процедура може да се употребява като главен, без да се постанова да разгъвате устройството. По-големият размер на екрана спрямо миналогодишния модел също оказва помощ извънредно доста. Жестовете също са добре пристигнало допълнение, познато ни от Motorola. Освен това пантата е доста по-малко забележима и осезаема.

И макар че тук имаме миналогодишния Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, това не е нещо, което ще забележите на процедура, защото този процесор е задоволително бърз. От друга страна, Motorola също е подобрила много неща. Например, честотата на освежаване на двата екрана е увеличена и на процедура всички приложения към този момент могат да се употребяват на външния екран. Друго огромно усъвършенстване е софтуерната поддръжка. Устройството получава три актуализации на операционната система и четиригодишни актуализации на сигурността. Това значи, че устройството ви ще бъде обновено до 2027 година

В последна сметка, при всички положения има доста аргументи да изберете Razr 40 Ulta. Единственото нещо, което към момента може да ви попречва, е цената. Към момента на писане на публикацията razr коства 2400 лева Но пък тази хубост си заслужава всяка стотинка съгласно нас.

Плюсове
    Без очевидно или видимо прегъване на екрана и следи по него     Добро качество на изображението     Универсален огромен втори екран
Минуси
    Висока цена, присъща за тези устройства     Не е изцяло водоустойчив
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР