В месеците преди въвеждането на еврото в България гражданите ще

...
В месеците преди въвеждането на еврото в България гражданите ще
Коментари Харесай

БНБ съветва: Преди да въведем еврото - направете това с левовете си

В месеците преди въвеждането на еврото в България жителите ще бъдат насърчавани да подават допустимо най-вече левови банкноти и монети в банкови сметки.

Като се има поради, че всички средства в левове по сметките ще бъдат превалутирани гратис в евро на датата на въвеждане на еврото, считано от този ден, преводите за безкасово заплащане ще се правят единствено в евро.

От датата на въвеждане на еврото Българската национална банка (БНБ) ще обменя гратис, в безкрайно количество и без ограничаване във времето банкноти и монети от левове в евро по формалния валутен курс 1,95583 лева зa 1 eвpo.

През първите шест месеца от датата на въвеждане на еврото в България банките и „ Български пощи “ ЕАД ще обменят гратис на каса банкноти и монети от левове в евро по формалния валутен курс, споделят от Българска народна банка.

През идващите шест месеца банките ще продължат да обменят банкноти и монети от левове в евро, само че ще имат право да постановат такса за тази услуга.

След приключването на първите 12 месеца от въвеждане на еврото банките и „ Български пощи “ ЕАД могат да преустановят услугата за обмяна на банкноти и монети от левове в евро в брой.

През първия един месец от датата на въвеждането на еврото в България левът и еврото ще бъдат в обращение по едно и също време, като и двете валути ще бъдат със статут на законно платежно средство (т.нар. интервал на двойно обращение на лв. и еврото). След приключването на този един месец еврото ще остане единствената валута на страната ни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР