В меморандум, изпратен от ръководителя на Службата за научна и

...
В меморандум, изпратен от ръководителя на Службата за научна и
Коментари Харесай

НАСА ще създаде лунно ориентирана система за отчитане на времето

В меморандум, изпратен от ръководителя на Службата за научна и софтуерна политика на Съединени американски щати (OSTP), се предлага галактическата организация да работи с други американски и интернационалните организации за основаване на лунно насочена система за отчитане на времето. НАСА има период до края на 2026 година да сътвори по този начин нареченото координирано лунно време (LTC).

Това не е тъкмо часова зона като тези на Земята, а цяла референтна рамка за времето на Луната. Тъй като на Луната има по-малка гравитация, времето там се движи малко по-бързо - 58,7 микросекунди всеки ден - в съпоставяне със Земята. Наред с други неща, LTC ще обезпечи пример за премерване на времето за лунните галактически апарати и спътници, които изискват изключителна акуратност за своите задачи.

НАСА възнамерява да изпраща астронавти на лунната повърхнина от септември 2026 година посредством програмата си " Артемида ", която в последна сметка ще сътвори научна лунна база, която може да помогне за подготовката на бъдещи задачи до Марс. В тези старания вземат участие десетки компании, галактически кораби и страни.

Без обединен стандарт за лунното време, съобщи чиновник на OSTP пред " Гардиън ", ще бъде мъчно да се подсигурява, че прехвърлянето на данни сред галактическите апарати е сигурен и че връзките сред Земята, лунните спътници, базите и астронавтите са синхронизирани.

Несъответствията във времето биха могли да доведат и до неточности при картографирането и определянето на местоположението на Луната или в орбита, сподели служителят.

" Представете си, в случай че светът не синхронизира часовниците си с едно и също време, какъв брой смущаващо може да бъде това и какъв брой сложни стават ежедневните неща ", сподели служителят.

Часовниците и часовите зони на Земята работят по универсалното координирано време (UTC), което е интернационално прието. То разчита на голяма световна мрежа от атомни часовници, ситуирани на разнообразни места по света. Те мерят измененията в положението на атомите и генерират междинна стойност, която в последна сметка съставлява точното време.

Разработването на LTC може да изисква слагането на атомни часовници и на Луната. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР