В Междупоколенческия център на Асоциация Да съхраним жената“ се проведе

...
В Междупоколенческия център на Асоциация Да съхраним жената“ се проведе
Коментари Харесай

Психологическа подкрепа за децата аутисти и техните семейства

В Междупоколенческия център на Асоциация " Да съхраним дамата “ се организира следващата, трета Конференция по проблемите на децата с разстройство в аутистичния набор /РАС/ и техните фамилии. Станалите към този момент традиция съботни научно–практически срещи провокират от ден на ден публичния интерес със своето равнище на компетентност, професионализъм и многоспектърност на разискване на проблематиката.

Третата конференция: " Психологическа поддръжка за деца и младежи аутисти и техните родители. Промяна на публичните настройки и приемане на другите. “, даде значима позиция по тематиката за децата с разстройство в аутистичния набор и заключи психическите аспекти в посока на съответна и ефикасна поддръжка на нуждаещите се.

Като експерти, осведомени с няколкогодишната активност на Асоциацията в региона на аутизма, в конференцията взеха присъединяване психолозите Весела Фажева, доктор Яна Пачолова и Мариела Русева. Те поредно разкриха спецификата на психичното консултиране на фамилиите, на децата аутисти и на образуване на психо – обществения климат в мултидисциплинарния екип, който ги обгрижва.

Интерес към единственото по рода си във Варна ежемесечно събитие прояви господин Станислав Стоянов, ръководител на Фондация " Елия “ Пловдив. Лично стимулиран като родител на дете от аутистичния набор от една страна и като деен жител от друга, господин Стоянов показа пред аудиторията своя новаторски артикул – приспособено приложение за мобилни устройства, преведено на български език, което би облекчило всекидневието, както на децата аутисти, по този начин и на околните, които се грижат за тях.

Важен триумф от постоянството на Асоциацията в провеждането на конференциите и популяризирането на дейностите си в поддръжка на деца с РАС, е пораждането на интереса на младежите и девойките от клуб " Интеракт “ - Варна. Младите хора, които също участваха на мартенската среща в  Междупоколенческия център, демонстрираха самодейност за поддръжка със лична идея, а точно образуване на благотворителен концерт. Концертът ще се състои на 07 април 2019 година, от 18:00 ч, на Основна сцена в Държавна опера Варна. Събраните средства ще бъдат дарени за обзавеждане на сензорна стая в ЦСРИ за деца с РАС към Асоциация " Да съхраним дамата “.

Конференцията беше закрита от доктор Йорданка Ненчева, в качеството й на ръководител на Асоциацията. Тя сложи акцента върху смисъла на съдействието и екипността, стимулирането на гражданската интензивност и смяна на публичните настройки в интерес на внушителната задача да се оказва помощ на нуждаещите се деца, младежи и техните фамилии.

На идната съботна конференция, която ще се организира на 13 април 2019г., от 10:00ч., на ул. " Кавала “1А, ще се разисква тематиката за " Педагогическата поддръжка за децата със специфични потребности “. На нея трима педагози ще споделят опит и експертиза в работата си с децата аутисти в образователна среда. Покана за присъединяване е отправена към ресурсни учители и педагози от варненските учебни заведения и детски градини.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР