В Международния съд на ООН започна заседание по заведеното от

...
В Международния съд на ООН започна заседание по заведеното от
Коментари Харесай

Израел се изправи пред Международния съд на ООН

В Международния съд на Организация на обединените нации стартира съвещание по заведеното от Република Южна Африка дело, в което Претория упреква Израел в нарушаване на конвенцията на Организация на обединените нации срещу геноцида, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. В същото време пред постройката на съда се организираха пропалестински и произраелски митинги.

Южна Африка желае от съда да издаде предписание, което да даде отбрана на палестинците, като съдиите разпоредят сключването на помирение. Претория упреква Израел в геноцид заради обстрела против мирни поданици на линията Газа. Според здравното министерство на ръководената от " Хамас " Газа броят на починалите палестинци от началото на войната е достигнал 23 357.

Това е първият случай, при който Израел се изправя пред сходни обвинявания в Международния съд, отбелязва ДПА. Страната отхвърля изрично обвиняванията в геноцид и декларира, че се пази, откакто екстремисти от палестинската ислямистка организация " Хамас " и други екстремистки групи убиха към 1200 души по време на нападението си в Израел на 7 октомври. Израелската позиция ще бъде показана на следващия ден.
Привърженици на палестинците се събраха пред Двореца на мира в Хага, където се намира седалището на съда. Няколко десетки поддръжници на Израел също организират контрапротест.

Очаква се съдиите да се произнесат първо по незабавно искане на Южна Африка за неотложно преустановяване на военната интервенция. Решението може да отнеме няколко седмици и едвам по-късно съдиите ще обсъдят обвиняванията в геноцид. 

И Южна Африка, и Израел разполагат с високопоставени правни специалисти. Претория заведе делото в края на декември, защото видя в дейностите на Израел отзив на апартейда от личната си история, напомня ДПА.

Международната общественост не е единна по въпроса дали делото би трябвало да бъде прегледано.  Вчера немската външна министърка Аналена Бербок съобщи, че по формулировка геноцидът изисква желанието да се унищожат напълно или отчасти членовете на национална, етническа, расова или религиозна група заради принадлежността им към тази група.

" Не мога да съзра такова желание в самозащитата на Израел против въоръжената терористична организация " Хамас ", съобщи тя.

Председателката на Международния съд Джоан Донахю съобщи, че съгласно Южна Африка израелските дейности след нападението на 7 октомври имат темперамент на геноцид и че Израел " не е съумял да предотврати геноцид и прави геноцид ", съобщи Асошиейтед прес.
Тя добави, че съгласно Претория Израел нарушава и " други основополагащи отговорности по Конвенцията на Организация на обединените нации против геноцида ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР