В между 1 и 5% от случаите хората образуват много

...
В между 1 и 5% от случаите хората образуват много
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Заразеното с морбили дете може да е ваксинирано само по документи

" В сред 1 и 5% от случаите хората образуват доста за малко антитела против заболяването, а по-късно те изчезват. Съществува и опция, която обаче не може да бъде потвърдена, че пациентът е бил имунизиран единствено по документи ", позволи проф. Христова.  " Докато са единични случаи, заплаха няма ", увери специалистът. 

За детето от София, инфектирано с морбили, стана ясно преди седмица, като от според СРЗИ то е било ваксинирано против заболяването с първата ваксина, която се слага на 13 месеца. Втората имунизация е на 12-годишна възраст. Според разбор на кампанията " Плюсмен ", инициирана от Министерство на здравеопазването, над 12 хиляди деца са с неточен имунизационен статус против морбили за 2023 г. 

Един от четири кърлежа носи зараза 

Проф. Христова изясни и каква е обстановката с пренасяните от кърлежи заболявания, откакто преди дни стана ясно, че първи пациент с Лаймска болест е бил настанен за тази година в Инфекциозна клиника в Пловдив.

" Между 20 и 25% от тях носят болести. Най-опасната от тях е Лаймската болест, само че едвам 10 на 100 от ухапванията от инфектирани инсекти поразяват човешкото тяло. Това значи, че едвам сред 2 и 2,5% от случаите на ухапани ще бъдат инфектирани ". 

" На места заразимостта е едвам 1-2 %, тук-там е 25-26. По-заразени са възрастните форми на кърлежи. Тоест, в случай че сме ухапани от ларва или от русалка, шансът да се заразим не е огромен. Ларвата е бебешката форма, нимфата е подрастващата или младежът при кърлежа. След това идва старата. Ларвите се излюпват незаразени и би трябвало да пият кръв от инфектирано горско животно, с цел да се заразят ", изясни още проф. Христова. 

Тя увери, че пръсканията срещу насекомите към този момент са срещнали в цялата страна: " Организация за напръскване против кърлежи има, това са процеси, които се наблюдават. Да, фактически тази година малко небрежно свърши зимата и в действителност стоплянето води до активиране на кърлежите и до първите ухапани и болни. Но тези процеси се наблюдават. Територията на цялата страна съвсем напълно към този момент е обхваната с пръскания, по-късно ще се повтори. Всичко върви по график и изненади няма ". 

Според специалиста по заразни и паразитни заболявания е хубаво, че медиите обръщат внимание, защото към този момент няма напреднали тежки случаи на Лаймска болест . " Когато започнах преди 30 години главният проблем беше напредналият трети етап на заболяването с към този момент необратими промени. Такива случаи ние нямаме от години ", уточни проф. Христова.  

В първите няколко месеца от заразяването с Лаймска болест лекуването с антибиотик е доста ефикасно. По думите ѝ обаче при захапване е допустима профилактика, само че поради дребния % на болест, тя не се предлага, тъй като това би довело до скок на антибиотичната устойчивост. 

Първият регистриран случай за годината на заразяване с Лаймска болест е при гражданин на Хасково, който е бил превозен за лекуване в Пловдив по информация на шефа на дирекция " Надзор на заразните заболявания " в Регионалната здравна ревизия доктор Милена Панайотова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР