В медицината лятната алергия се подразделя на 5 основни вида.

...
В медицината лятната алергия се подразделя на 5 основни вида.
Коментари Харесай

Мъчат ни полени, гъбички, насекоми, акари и мръсният въздух

В медицината лятната алергия се подразделя на 5 съществени типа. Човек може да бъде алергичен към пъстър прашец; към съставените елементи на въздуха, които се засилват под въздействието на слънчевите лъчи; към ухапвания от разнообразни инсекти, към плесенни гъбички, както и към офанзиви от домашни кърлежи, по-познати като акари.

Първият тип летни алергии са тези към полените, които малко се отличават от пролетните алергии от същия вид. Летните алергии могат да бъдат продължение на пролетните или техен рецидив.

Ако алергична реакция се демонстрира извънредно с настъпване на лятото, тя се явява независимо заболяване, при което е належащо да се проведат проучвания и да се разпознава типът на цветния прашец, който провокира реакцията на свръхчувствителност.

През пролетта алергиите пораждат главно вследствие на отделянето на пъстър прашец от дърветата, а източник на поленови алергени през летните месеци са тревите и цветята.

Вторият тип алергия през лятото - заради замърсяването на въздуха обособените негови съставни елементи стават по-активни през топлите месеци по отношение на по-агресивното въздействие на слънчевите лъчи. Най-раздразващият фактор във въздуха е озонът. Неговата поява се обуславя от мощното ултравиолетово лъчение на лятното слънце. И точно когато метеорологичното време е слънчево и безветрено, се натрупва озон в приземните пластове на атмосферата, вследствие на което е допустимо възникването на алергия с астматични затруднения.

Алергията към ухапвания от разнообразни инсекти, която се ускорява през летния интервал е 3-тият тип лятна алергия и напоследък набира известност.

С този тип алергично заболяване човек би трябвало да бъде извънредно деликатен и даже при първите и най-незначителни негови проявления е належащо да търси профилирана здравна помощ. Нерядко настава летален излаз при хора, които са били ухапани от оса, пчела или стършел.

Алергията към плесенните гъбички е още една от разновидностите на лятната алергия. Най-често през летните месеци в затворените пространства с високи равнища на мокрота порастват плесенни гъбички.
Спорите на тази гъбички, попадайки посредством дишането в организма на алергичен човек, провокират алергични пристъпи.

И последната вариация на лятната алергия е тази към домашни кърлежи или акари. В тази категория попадат и други микроскопични инсекти от разред паякообразни. Оптималните условия за тяхното битие са влажната и топлата среда.

Именно през лятото, когато температурата на въздуха и влажността се покачват, за сходни дразнители се основават удобни условия за битие и размножаване.

А реакция на свръхчувствителност могат да провокират не самите инсекти, само че и продуктите от тяхната витална активност или в частност техните изпражнения, които се състоят от белтъци с висока алергенна интензивност и които попадат във въздуха в пространствата.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР