В майчините думи има неподозирана сила, която може да лекува

...
В майчините думи има неподозирана сила, която може да лекува
Коментари Харесай

Чудотворната сила на майчините думи

В майчините думи има неподозирана мощ, която може да лекува и въодушевява.

„ Когато нашият максимален наследник не беше добре, един психиатър ни подари скъп подарък. Той ни описа за опит, който се провеждал в Англия.

Всяка нощ майките на заболели деца правили простоват обред. След като детето заспи, те изчаквали да настъпи дейната фаза на съня и прошепвали на детето си тези простички думи:

„ Обичам те. Гордея се с теб. Толкова се веселя, че си мое дете. Ти си най-хубавото дете на света… “

Впоследствие резултатите били съпоставени с други деца, които страдали от същото заболяване, само че на които майките им не са прошепвали тези думи. Оказало се, че децата, които слушали горните слова, се възстановявали доста по-бързо всравнение с другите. Това се дължало на магията на майчините думи.

Решихме незабавно да пробваме и ние. Беше елементарно и на ниска цена (всъщност – напряко безплатно) всравнение с останалите лекувания и можеше да го използван, когато желаяме. След това започнах да скалъпвам. Вече изминаха пет години, а аз не преставам да шушукам разнообразни думи на момчетата си всяка нощ.

С какво оказва помощ тази процедура?

Чувство на фамилиарност

Не мога да сравня това възприятие с нищо друго. Прегръщам ги и им споделям неща, които са значими и за мен, и за тях.

Индивидуално време с всяко дете

Ежедневните ми отговорности не ми оставят доста свободно време, което да извозвам със синовете си. Но тези вечерни моменти са в действителност специфични.

Мога да им споделя нещо значимо

Понякога това, че са затрупани от информация или въздействието на разнообразни условия, може да ги подтикне да се държат зле. Това усложнява връзката ми с тях. Но когато нощем им прошепна какъв брой доста ги обичам,  всички кавги и неприятни усеща изчезват.

Децата се усещат обичани

Прочетох, че би трябвало да споделяме на децата си една значима фраза: „ Знаеш ли, че в случай че можех да предпочитам всред всички деца на света, отново щях да избера теб? “ Когато го споделих за първи път на сина ми, той се развълнува толкоз доста, че не можеше да спре да повтаря: „ Мен, в действителност ли? Вярно ли е? “ Наистина е значимо децата да усещат, че родителите им ги обичат такива, каквито са, и да знаят, че са специфични.

Съществува терапевтичнен способ, прочут като фамилна констелация, при него се употребяват изречения, които могат да трансформират вероятността ни за света. Обикновено думите са простички – за любовта, приемането, съжалението,. Открих, че в случай че ги казваш на децата си през нощта, доста от проблемите се позволяват сами.

Фразите, които нормално споделям, са:

„ Аз съм твоята майка и ти си моето дете. “ Това може да помогне, в случай че не се чувствате прочувствено свързани с детето си.

„ Аз давам, ти взимаш. “ По този метод силата в фамилията циркулира.

„ Не е нужно да правиш нищичко за мен. Обичам те такъв/такава, какъвто/каквато си. “ Когато би трябвало да открият личния си път в живота.

„ Аз и баща доста те обичаме. Ти си наше дете. “

„ Ти си приличаш на баща си. Твоят баща е най-хубавият баща за теб. “

„ Съжалявам! “

„ Гордея се с теб. “ Особено в случай че сте се пробвали да наложите своята визия за бъдещето на детето ви.

„ Обичам те! “

Как да изберете фразите?

Можете да пробвате разнообразни неща, с цел да разберете от кои думи се нуждае вашето дете. Забелязах, че в случай че предпочитам изречения, които са значими за мен в съответния миг, това ме кара да усещам облекчение. И в случай че кажа на децата си това, което имат потребност да чуят, те реагират по същия метод.

Основното предписание при всички тези изречения е, че не би трябвало да ги изговаряте автоматизирано. За да проработи тази „ магия “, би трябвало да сте откровени.

Не забравяйте да казвате на децата си, че ги обичате и денем. Без съответен повод… просто тъй като можете. Прегръщайте ги, целувайте ги, разрошете косата им. Това са моменти, които те ще помнят цялостен живот.

„ Обичам те. Гордея се с теб. Ти си най-хубавото дете за мен и баща ти. “

Може ли да съществува нещо по-простичко и по-магично от думите, които идват непосредствено от сърцето на една любяща майка? ”

Олга Валяева

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР