В мадридския музей Прадо, в една от залите, в ъгъла

...
В мадридския музей Прадо, в една от залите, в ъгъла
Коментари Харесай

Без тях „Дон Кихот нямаше да е написана

В мадридския музей Прадо, в една от залите, в ъгъла непретенциозно виси портрет на млад духовник. Невероятно модерно лице с надълбоко лъчение на алфа-мъжкар. Преди няколко години, разглеждайки творчеството на Ел Греко, обърнах внимание на този портрет и желаех да схвана кой е този млад мъж, написа Генадий Волман в Who is Who.
Оказа се, че е възпитаник на Ел Греко, художник, доминикански монах-тринитарий.  (Тринитаризмът е ортодоксалната религия, че има единствено един жив и истинен Бог. Въпрекитова този Бог е единение от три персони, които са от една субстанция, мощ и безкрайност –Отец, Син и Святи Дух - б.р.)
„ Орденът на Светата Троица и пленниците " - извънредно безпаричен, безусловно тънещ в нищата отшелнически медал, учреден във Франция през 1198 година, освобождавал християни от мюсюлмански плен против откуп. Мотото на ордена била фразата Gloria Tibi Trinitas et captivis libertas („ Слава Тебе, Троице и независимост за пленниците " ).
Хората наричали тези монаси „ магарешки братя “, братството им - „ магарешки медал “, тъй като им било неразрешено да яздят коне (виждали сте доста изображения на монаси върху магарета). На тринитариите било неразрешено да ядат месо и риба и да имат каквото и да е имущество. 
Изпълнявайки главната си задача на този свят, за 437 години орденът откупил 30 732 плебеи от мюсюлмански плен. Средствата за откупите Тринитариатът събирал главно от лепта.Често се случвало монаси-тринитарии сами да се предават в плен против освобождението на някой плебей. 
И ето най-интересното: през 1580 година те освободили против откуп Мигел де Сервантес от алжирски плен. Той се върнал в Испания и написал „ Дон Кихот “. Когато четем тази велика книга, дано си спомним, че я изискуем на монасите-тринитарии. 
Това е нишката, която тече от Ел Греко до Сервантес...
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР