В Лондон продължават да честват творчеството на артиста с български

...
В Лондон продължават да честват творчеството на артиста с български
Коментари Харесай

Премиера на книгата Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове в кино Одеон

В Лондон не престават да празнуват творчеството на актьора с български генезис Христо Явашев- Кристо. Преди дни публично бе открита новата му арт апаратура "Мастаба ", ситуирана в езерото на Хайд парк. Тя е част от изложбата на Кристо и починалата му партньорка Жан-Клод в английската столица, която включва статуи, рисунки и фотоси от последните 50 години.
В последното десетилетие журналистическият интерес на Евгения Атанасова-Тенева следва Кристо и неговите артистични изяви по целия свят, документирайки още плановете "Портите " в Сентръл парк и "Големият въздушен пакет " в Оберхаузен. През 2016 година тя е част от интернационалния екип на "Плаващите кейове ", където работи и води диалози с създателя. Именно край италианското езеро Изео се ражда концепцията да опише в обособена книга за този план, въпреки че продължава да събира скъпи свидетелства и за бъдещата автобиография на Кристо, която приготвя. В новата книга (изд. "Книгомания ") тя разкрива любопитни обстоятелства за връзката на придобилия международна популярност план "Плаващи кейове " с България, която не се дължи единствено на българския генезис на актьора. Това личи още от заглавието - "Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове ". Всеки ден от живота на плаващите кейове е обособена история, съединена от голям брой дребни случки.
Втората прожекция на кино лентата на Българска национална телевизия "Мост към Кристо " се състоя в университета "Голдсмитс " пред лондонска аудитория. Киноразказът връща спомените към огромния план "Плаващите кейове ". Авторката на кино лентата Евгения Атанасова-Тенева взе присъединяване и в съпътстващата полемика, модерирана от преподавателя във Факултета по образни изкуства - проф. Уд Робердау.
Премиерата на книгата "Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове " и прожекция на кино лентата "Мост към Кристо " ще се състоят на 28 юни от 18.30 ч. в кино "Одеон ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР