В Литва ще има балотаж на президентските избори, тъй като

...
В Литва ще има балотаж на президентските избори, тъй като
Коментари Харесай

Балотаж на президентските избори в Литва

В Литва ще има балотаж на президентските избори, защото никой от претендентите не завоюва изрично вчерашния първи тур, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.

След като бяха преброени съвсем всички гласове, икономистът Гитанас Науседа води с 31 %, следван от някогашната финансова министърка Ингрида Шимоните, получила 30 на 100, и от премиера Саулюс Сквернелис с 20 на 100, заяви рано тази заран изборната комисия. Необходим е втори тур, защото никой от претендентите не събра над 50 на 100 от гласовете на първия.

Двамата претенденти с най-хубави резултати, 54-годишният Науседа и 44-годишната Шимоните, ще се изправят един против различен на балотажа на 26 май, когато ще бъдат създадени и избори за Европейски парламент. Премиерът Сквернелис призна проваляне и съобщи, че ще се отдръпна от поста министър-председател през юли.

На първия тур девет претенденти се бориха за поста на известната президентка Далия Грибаускайте, която не може да се кандидатира за преизбиране, защото изкара два петгодишни мандата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР