,,В лицето на България Украйна има надежден партньор, който последователно

...
,,В лицето на България Украйна има надежден партньор, който последователно
Коментари Харесай

Захариева изрази пълна подкрепа за Украйна

,,В лицето на България Украйна има благонадежден сътрудник, който поредно ви оказва поддръжка за политическото асоцииране и икономическата интеграция в евроатлантическото пространство. България поредно поддържа суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници и ще продължи да го прави “. С тези думи се обърна вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева към своя украински сътрудник Дмитро Кулеба.
Днес е първият ден от формалното посещаване в Украйна на ръководителя на българската дипломация, което стартира от столицата Киев. То стартира с поднасяне на цветя на Стената на починалите за Украйна войни, заяви Министерство на външните работи, зитирано от БГНЕС.
 Екатерина Захариева е на публично посещаване в Украйна Екатерина Захариева е на публично посещаване в Украйна
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и ръководената от нея делегация дойде на летище “Бориспил&rdq...
След това Екатерина Захариева организира среща на четири очи с министъра на външните работи Дмитро Кулеба, последвани от пленарни диалози сред делегациите на двете страни и сключване на План за съвещания сред външните министерства на България и Украйна.
,,Важен мост за дълготрайните и другарски връзки сред страните ни са над 200-те хиляди етнически българи – една от най-големите български исторически диаспори зад граница. В тази връзка показах благодарности пред господин Кулеба и споделих, че оценяваме високо признатото през юли т.г. разпореждане на Върховната Рада на Украйна за основаване на нови региони, посредством което обитаемият най-вече с българи Болградски регион бе окрупнен и непокътнат като независима териториална единица с център град Болград ”, съобщи вицепремиерът Захариева след срещите си в украинското външно министерство.
,,Българите в Украйна са част от националното благосъстояние на моята страна. Разбрахме се да разгадаем дружно в градивен дух всички въпроси за преподаването на български език ”, сподели министър Кулеба. Двамата министри се споразумяха колкото се може по-бързо да бъде намерено българско приблизително учебно заведение в Одеса и украински културен център в София.
Захариева поздрави украинската страна за приемането на статут на сътрудник на НАТО с разширени благоприятни условия през юни 2020 година Пример за нашата поддръжка е и приносът и вдещата роля на България в Доверителния фонд на НАТО за възобновяване и рехабилитация на украински военнослужещи - страната ни одобри за рехабилитация 78 украински военнослужещи в болничната база на ВМА в Хисаря.
 Захариева настоя смесената българо-македонска комисия за историята да проработи още веднъж Захариева настоя смесената българо-македонска комисия за историята да проработи още веднъж
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева сложи въпроса за цялостното осъществяване на Договора за другарство, до...
,,Благодаря на България за непрекъснатата мощна поддръжка за евроатлантическия ни път. Радвам се, че през днешния ден успяхме дружно да се поклоним пред паметника на великите български просветители Кирил и Методий, които донесоха кирилицата у нас и в тази част на Европа ”, сподели министър Дмитро Кулеба.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР