В лабораторията, изградена под планинската верига Дзинпин, китайски учени ще

...
В лабораторията, изградена под планинската верига Дзинпин, китайски учени ще
Коментари Харесай

Китай търси тъмна материя в подземна лаборатория


В лабораторията, построена под планинската верига Дзинпин, китайски учени ще правят неповторими опити (снимка: Xinhua)

Китай построи и пусна в употреба най-дълбоката лаборатория в света, където учените ще организират физични опити и даже ще търсят неуловимата тъмна материя.

Изградена на дълбочина 2400 м под планинската верига Дзинпин, лабораторията има размер 300 хиляди м³, заяви организация Синхуа. Много малко частици от космоса проникват на такава дълбочина, което ще разреши осъществяване на неповторими опити и проучвания, включително търсене на тъмна материя.
още по темата
Първата фаза от плана завърши още през 2010 година По това време размерът на пространствата беше единствено 4 хиляди м³. Вторият стадий стартира през 2020 година и докара до появяването на гигантско оборудване с размер почти 120 олимпийски басейна.

Лабораторията е интердисциплинарна – в нея работят екипи от физици, астрофизици, космолози, геолози и даже лекари. Така да вземем за пример, точно медици от лабораторията откриха там молекули, приспособени да съществуват в условия на невисок радиационен декор – те са скъпи като молекулярни цели за противоракова терапия.

Но главните научни жители на подземната лаборатория са физици. В съпоставяне с повърхността на Земята, почти една милионна от галактическите частици от космоса проникват на такава дълбочина. Следователно, за задачите на опитите е допустимо да се сътвори доста сензитивен декор, който няма да бъде задръстен с галактически „ отпадък ”.

Китайските учени се надяват, че изискванията в лабораторията ще улеснят търсенето на тъмна материя, която не се демонстрира по никакъв метод в електромагнитния набор и затова не може да се открие с обичайните способи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР