В лаборатория ЛИНА изследвaнето на фактор HLA B27 се извършва

...
В лаборатория ЛИНА изследвaнето на фактор HLA B27 се извършва
Коментари Харесай

Д-р Райкова, имунолог: Изследването на фактор HLA B27 помага при поставянето на диагноза ревматоиден артрит

В лаборатория „ ЛИНА ” изследвaнето на фактор HLA B27 се прави в генетичната ни лаборатория чрез  PCR разбор, а резултатът се съветва с имунолог

Едно от най-често назначаваните генетични проучвания е фактор. Какво се крие зад тази абревиатура и за какво анализът е от основно значение за всички пациенти със подозрение за ревматологично заболяване, разкрива доктор Марта Райкова. Тя е експерт по клинична имунология и клинична лаборатория и от години е част от огромния екип на „ ЛИНА ”.

- Д-р Райкова, какво значи HLA B27?

- Human Leukocytes Antigen B27 или в превод от британски език - човешки левкоцитен антиген Б27. Това е характерен антиген върху повърхността на клетките. Всеки човек има набор от HLA фактори, наследени надлежно от майката и бащата. Ако родителят е притежател на HLA B27 фактор, то има възможност някое от децата да е притежател на същия антиген.

- Кога това проучване е целесъобразно?

- Най-често се назначава, когато пациентът има недоволства от страна на опорно-двигателния уред като болежка, оток, зачервяване и отичане на ставите заран или през целия ден, болежка, вдървеност и усложнение в придвижванията в региона на кръста и гръбначния дирек. Препоръчително е HLA B 27 да се изследва и при други автоимунни болести. Сигурно се питате за какво? Например, в случай че имаме тиреоидит на Хашимото, това за жалост значи, че сме предразположени и към други  болести, дължащи се на автоимунитет.

- Какво би трябвало да знаем, в случай че сме позитивни за HLA B27?

-  Не дребен % от хората с ревматологични болести в действителност са носители точно на този фактор. Страдащите от болест на Бехтерев, която визира най-вече мъжете и се характеризира с увреждане на гръбначния дирек, са в над 80% носители на HLA B27. Разбира се човек може да има този фактор и в никакъв случай да не отключи заболяване. Но, в случай че един пациент споделя, че ставите му са отекли и зачервени, изпитва болежка при придвижване, правейки това проучване, лекарят  може да сложи диагнозата ревматоиден артрит. Понякога може да става дума за елементарен реактивен артрит в резултат на преболедувана зараза. Някои хора имат болки в ставите след COVID-19 или след грип, които след известно време отминават. 

- Широко публикувано е схващането, че от ревматоидни болести страдат най-вече възрастните хора. Така ли е в действителност и бихте ли споделили наблюдения от своята процедура?

- Мит е, че тези болести засягат единствено хората в преклонна възраст. Ревматоидният артрит се срещат при всички възрастови групи, в това число и при децата. Затова при признаци е добре да проверим дали сме носители на фактор HLA B27. Информацията от разбора подкрепя слагането на точната диагноза, а точната диагноза води до вярното лекуване. Това е доста значимо, тъй като ревматологичните болести могат да доведат до инвалидизация, в случай че не се лекуват.

- Как се извършва  проучването в „ ЛИНА ”?

- В лаборатория „ ЛИНА ” изследвaнето на фактор HLA B27 се прави в генетичната ни лаборатория чрез  PCR разбор, а резултатът се съветва с имунолог. Това е най-точното проучване. За него е нужна кръвна проба, като резултатът е подготвен до 3 работни дни. Няма специфични условия преди взимане на тестът. Няма ограничаване във възрастта на пациентите.

- Какъв е вашият съвет към пациентите?

- Ако имате признаци или фамилна обремененост, е добре да извършите това проучване. Този тип болести не са свързани единствено с придвижване на възрастта, по тази причина бъдете бдителни. Има лекуване, стига да има сложена вярна диагноза.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР