В кюстендилското село Цървендол живеят петима души. Единственият, който упражни

...
В кюстендилското село Цървендол живеят петима души. Единственият, който упражни
Коментари Харесай

90-годишната баба Верка е единственият гласоподавател в кюстендилско село

В кюстендилското село Цървендол живеят петима души. Единственият, който упражни правото си на глас на изборите миналата неделя, беше 90-годишна жена. Тя даде вота си, откакто слезе безусловно от гората и измина километри, преди да пусне бюлетината си.

Пътят до дома на баба Верка Велинова не е като елементарните пътища. Защото село Цървендол не е като елементарните села. То е от тези изчезващите, пред които бъдеще като че ли няма. И по тази причина, когато питаме кметския наместник Лозан Тасков къде да намерим баба Верка, той държи да ни придружи. За да заведе екипът на NOVA до нея от гората слиза щерка й - Бойка Велинова. 

На 90 години баба Верка е победила един инсулт. На мозъчния удар се ядосва доста, тъй като й лишил силите да върви. И обичаната й пътека през гората към този момент е надалеч.  

„ Дървата ги цапех, до момента в който можех. Вече обаче нямам мощ “, показа тя.  

Но нищо не може да спре баба Верка да гласоподава. Дойдат ли избори тя оставя всичко и потегля за секцията. Миналата неделя за първи път се постанова да отиде да гласоподава с транспорт, просто тъй като към този момент не може да измине 5-те километра до Долно село. Високопланински джип пробива пътя до къщата й и баба Верка потегля да упражни вота си. Но гласуването й не минава безпрепятствено.  

„ Беше ми мъчно. Показа ми дъщиря ми. Не можах да свия бюлетината. Успях обаче да я пусна в ураната и се подписах “, описа старата жена.

Най-много от всичко баба Верка желае в страната да има работа за младите. И сигурност. Защото в този момент кражбите й се коствали доста. Наскоро й направило усещане, че някой е опитвал да влезе даже в нейната къща, където пари и благосъстояния очевидно няма.  

Откакто е почнала предизборната акция баба Верка все слуша новините. По радиото - тъй като телевизия здравето й не разрешава да гледа. И не може да проумее по какъв начин е допустимо някой да купува гласове.

Балотаж в Кюстендил няма и по тази причина баба Верка няма да попълня бюлетина. Но държи да насочи обръщение, че правото на избор е в действителност свещено и всеки би трябвало да отиде да гласоподава. Дори и пътят за урните да минава през гората.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР