Важно е, че съдът допусна съдебна експертиза за това как

...
Важно е, че съдът допусна съдебна експертиза за това как
Коментари Харесай

Манолова: Съдът допусна да се направи експертиза за коректността на изборните списъци

„ Важно е, че съдът позволи правосъдна експертиза за това по какъв начин са съставяни изборните описи и по какъв начин са включвани хора в тях. Дори единствено формалният общ брой от 7 хиляди недействителни бюлетини, 7 хиляди дописани жители в описите и 7 хиляди платен ромски избор е повече от разликата сред двамата претенденти за кмет на София. “ Това сподели Мая Манолова на излизане от правосъдната зала, където се организира първото съвещание по делото за анулиране на кметските избори в София, заведено от нея и нейния Инициативен комитет.

Следващото съвещание е на 2 декември. Ще бъдат изслушани очевидци и ще бъде направена съдебно-математическа и техническа експертиза. „ Заседанието беше дълго. Приложили сме десетки доказателства. Съдът призна по-голямата част от тях. Не позволи наново броене на бюлетините в посочените секции “, уточни Манолова. „ Остава опцията обаче да потвърдим на последващо съвещание, че недействителните бюлетини са неточно създадени “, сподели Манолова. „ По възраженията ни и жалбите за пазаруване на гласове също остава съдът да реши в последващо съвещание. Тоест, опцията да има броене най-малко в някои секции с груби операции, остава “, уточни тя. „ Ние твърдим, че има съществено нарушаване във връзка с 7 хиляди жители на Европейски Съюз, допълвани в описите. Също по този начин и във връзка с така наречен " техническа неточност " с изчезналите 101 хиляди души в тях сред първия и втория тур “, уточни още Манолова. Като " крачка напред " тя дефинира решението на съда да одобри правосъдна експертиза за описите и за метода на тяхното сформиране.

„ Със очевидци ще потвърдим и тежките нарушавания на изборните правила в ОИК. Би следвало протоколите да се отварят пред ОИК, в наличието на член на ОИК, само че това е правено от сътрудници, назначени от ОИК, в нарушаване на закона “, разясни Манолова. „ Те са взели участие в отварянето, коригирането, дописването, а по-голямата част от тях са чиновници на Столичната община “, изясни още нарушаванията Манолова. Според нея, 900 протокола са поправени в нарушаване на закона от механически сътрудници, които не са имали право на това. „ Също тежко нарушаване на интернационалните стандарти е недопускането на наблюдаващи и представители да участват в процеса в " Арена Армеец ", като дребното позволени даже не са имали образен контакт с представянето на бюлетините и протоколите “, изясни тя. „ Свободно се е нарушавал законът и изборните правила по приемането на протоколите, което ще потвърдим в идващото правосъдно съвещание. Надяваме се с изнасянето на тези обстоятелства, ще прекратят сходни изборни нарушавания в идващите избори “, изрази убеденост Манолова. „ Предстои да забележим какви са размерите на вредите, настъпили след метода, по който ОИК е провела изборите и приемането на протоколите. Ще предоставим на медиите жалбата с всички доказателства, с цел да имат непосредствена информация за това по какъв начин се вършат изборите “, акцентира още Манолова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР