В Кула започна подготовката за обичая "Къпачи на Ивановден". По

...
В Кула започна подготовката за обичая "Къпачи на Ивановден". По
Коментари Харесай

Къпачи тръгват в полунощ в Кула

В Кула стартира подготовката за обичая "Къпачи на Ивановден ". По традиция той се извършва в нощта против 20 януари, когато е Ивановден по остарял жанр. Девет мъже ще вземат участие в пресъздаването на обичая тази година, изясни секретарят на Народно читалище "Просвета " Маргарита Велкова.
"Този път има и по-млади, нови къпачи, които се причисляват към старите, с цел да се научат и да продължат традицията. Те си търсят облекла, приготвят си маски. Истинската част от обичая ще стартира тази нощ, в 12 часа ", сподели тя.
Къпачите обикалят къщите и къпят за здраве именниците и членовете на фамилиите им.
"Къпят именниците и цялото семейство за здраве, обикалят града, гонят неприятните неща. Те са облечени с национална носия, ямурлуци и калпаци с доста пера и доста звънци. При нас всичко е от натурален материал, направено от самите къпачи, от околните им, останало е от околните им... ", описа Маргарита Велкова.
Кулските къпачи са носители на първа премия от Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва ", който се организира в Перник. В края на януари обичаят "Къпачи на Ивановден " още веднъж ще бъде показан на фестивала./БНР
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР