В Куба няма горива – а заради това започват да

...
В Куба няма горива – а заради това започват да
Коментари Харесай

В Куба няма сапун, защото няма гориво: откога и защо

В Куба няма горива – а поради това стартират да липсват сапун, прахуляк за пране и пури. Това призна министърът на вътрешната търговия госпожа Бетси Диас Веласкес в изявление за официоза в. " Гранма ".

От десетина дни Куба е изправена пред изострен дефицит на горива, поради американските наказания против корабите с нефт на Венецуела, която е главният снабдител на острова.

Производството на пури също бе наранено през, тъй като главният цех на острова, ситуиран в Олгин, източната част на Куба, затвори поради ремонтни действия. Когато още веднъж проработи не съумя да пласира производството поради липса на превоз и гориво.

През уикенда по бензиностанциите се извиваха опашки, на които се чакаше часове наред. В понеделник сутринта обстановката наподобява леко се бе успокоила, означи Агенция Франс Прес. Президентът на Куба Мигел Диас-Канел даде обещание, че в края на септември ще дойдат танкери и обстановката релативно ще се възстановява през октомври.

Кога стартира дефицитът

От десетилетия Куба разчита на други страни за недопечен нефт. Тя внася гориво и да за задоволи потреблението на промишлеността, летищата и бензиностанциите, което е към 145 хиляди барела дневно.

Доставките обаче започнаха да не стигат, откакто главният сътрудник на Куба – Венецуела, понижи износа си още през 2016 година с утежняването на икономическата рецесия. Договор от 2000 година сред двете страни разрешава на Куба да заплаща за петрола с услуги – от здравни до консултантски.

До 2015 година Каракас доставяше Хавана с към 90 хиляди барела недопечен нефт и гориво на ден. Но първите наказания на Съединени американски щати против Венецуела утежниха ситуацията на петролната промишленост. Междувременно през 2017 година Куба създава единствено 51 хиляди барела недопечен нефт на ден, демонстрират последните налични държавни данни.

Защо нещата се утежниха внезапно

През януари администрацията на Доналд Тръмп забрани на американски компании да продават гориво на венецуелската държавна петролна компания PDVSA, както и да търгуват с долари с нея. През юни бяха глобени и кораби, движещи се сред Венецуела и Куба, както и държавната компания Cubametales, която получава венецуелския нефт. Това затрудни транспорта като цяло. А Куба внася освен него, а и бензин, дизел, лубриканти и газ за готвене.

Има ли доставки въобще

Да, само че в по-малък размер. Венецуела е пратила тази година 55 300 барела недопечен нефт и гориво на ден, което е по-средното за последното десетилетие. В същото време на PDVSA ѝ се постанова да внася рафинирано гориво за вътрешния пазар.

Какво прави Куба

Градският превоз се движи по-рядко, индустриалното произвеждане също беше лимитирано, с цел да може да се подсигуряват снабдяването на лечебните заведения и доставките на храна.

Правителството прикани хората да употребяват дневна светлина оптимално и да разчитат на животинска мощ, вместо на коли. Засега огромни прекъсвания на тока няма.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР