В края на юли - месец, в който Европейската комисия

...
В края на юли - месец, в който Европейската комисия
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Със спестяването на всеки кубичен метър газ повишаваме устойчивостта си срещу руското изнудване

В края на юли - месец, в който Европейската комисия предложи, а страните, членки на Европейски Съюз, конкретизираха и одобриха проект за икономисване на природен газ още от 1 август, а с Азербайджан бе контрактувано по принцип бързо увеличение на газовите доставки - " Дневник.бг " се обърна с въпроси на тази тематика към Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия. Попитахме още за напредването на България към еврозоната и има ли проблем за страната, който омаловажаваме от тук, вторачени във вътрешните си проблеми.
Г-жо Фон дер Лайен, неведнъж сте заявявали, че можем да се оправим с енергийното предизвикателство на Русия единствено в случай че сме дружно. Но от май 2022 година насам (повече от два месеца) в работната група към енергийната платформа на Европейски Съюз не се следи нищо очевидно и значимо, изключително по отношение на концепцията за районна работна група за Югоизточна Европа за договаряния и покупки на природен газ от името на група страни. Защо това е по този начин и по кое време очаквате действителна смяна, която българите да почувстват точно с помощта на проекта на REPowerEU? - Енергийната платформа към този момент действа. От стартирането ѝ през април бяха основани пет районни групи от страни членки, в това число основаната в София районна работна група, подпомагана от специфичен екип в границите на комисията. Тези групи започнаха работа за установяване на общите потребности, опциите за взаимно потребление на инфраструктурата и евентуалните нови снабдители. Въпреки че не е доста забележима, тази работа е от решаващо значение, с цел да се подсигурява сигурността на снабдяването в района.

Освен това създаваме механизъм за взаимно закупуване. Това ще ни разреши да преговаряме по контракти и да купуваме газ от името на участващите страни членки.

За идващите години към този момент беше обезпечено в допълнение доставяне с газ за Европейски Съюз, било то полутечен природен газ (ВПГ) или по газопровод, с помощта на неотдавнашните съглашения, наред с другото, със Съединени американски щати, Египет, Израел и Азербайджан. Затова съм мощно окуражена от известието на българското държавно управление от предходната седмица, че с нашата помощ то е осигурило огромен контракт за доставка на ВПГ от Съединени американски щати.
Реклама
Освен това междусистемният газопровод Гърция - България беше сертифициран в рекордно къс период от българския народен регулаторен орган с печата на комисията в сходство с проекта за деяние за диверсификация на Югоизточна Европа. След години закъснение междусистемната връзка ще влезе в употреба през идващите седмици. Това също е огромен триумф. Преди няколко дни Европейската комисия показа проекта " Да пестим газ за безпроблемна зима ", към който няколко страни членки незабавно насочиха рецензии, в това число заради съществуването на 27 национални специфики във връзка с източниците и потреблението на газ. Как този проект ще работи за България поради спецификите на всяка страна? - Напълно осъзнавам, че всяка страна членка е друга във връзка с силата, която употребява. Тази рецесия обаче визира освен няколко страни членки. Това е предизвикателство за Европа като цяло. Поради това е належащо същинско европейско решение.

Постигнатото предишния вторник съглашение сред страните членки по отношение на координирани ограничения за понижаване на потреблението на газ в целия Европейски Съюз се основава на проекта, който представихме седмица по-рано. Това е добра вест.

В рамките на една седмица Европейски Съюз се съгласи да предприеме невиждана и решителна стъпка, с цел да се оправи със опасността от цялостно спиране на снабдяването с газ от Путин. Колективният ангажимент за понижаване на потреблението на газ с 15% е забележителен. Той ще спомогне за запълване на запасите ни преди зимата.

С това съглашение ще можем също по този начин да осигурим защитна мрежа за всяка страна членка и по този метод напълно да приведем в деяние правилото на енергийна взаимност, залегнал в договорите за Европейски Съюз.
Реклама
Затова в този момент сме решени да работим като съюз за енергийната ни сигурност в европейски мащаб.

Отправяме искане към страните членки непринудено да намерят способи за понижаване на потреблението на газ в този момент, тъй че да можем да съхраним повече за зимата. Само при положение на изключителна обстановка, да вземем за пример в случай че Русия приключи снабдяването изцяло, задачата за понижаване на потреблението ще стане обвързваща. Но да не забравяме: със спестяването на всеки пространствен метър газ покачваме устойчивостта си против съветското изнудване. На 18 юли в Баку вие подписахте меморандум за съгласие с президента Илхам Алиев за внезапно увеличение на снабдяването за Европейски Съюз през идващите месеци и години. Но какъв е правилото, според който спомагателните количества - посредством национални квоти (определени въз основа на какъв критерий) или на пазарен принцип? Ако е вторият вид - на пазарна основа, не съществува ли риск Италия - най-голямата стопанска система по южния газов кулоар, да закупи всичко? - Европейски Съюз, а това включва и нас от комисията, работи като фактор за обезпечаване на политически задължения от трети страни за доставяне на Европейски Съюз с газ.

Ние сме пазарна стопанска система. Затова операторите на пазара са тези, които договарят и подписват контракти и по-късно разпределят газа. Пазарът действа и газът циркулира измежду страните членки, които най-вече се нуждаят от него. Въпреки спешните времена България е една от най-добре представящите се стопански системи в Европейски Съюз - дребен дълг, уравновесен бюджет, рекорден напредък на промишленото произвеждане и експорт. Хърватия обаче към този момент е утвърдена като член на еврозоната, а България не е. С рекордните цени на силата и инфлацията съществува ли риск България да не реализира главните критерии и да не стане член на еврозоната на 1 януари 2024 година? - България има за цел да одобри еврото на 1 януари 2024 година Насърчаваме страната по този път. Процесът е прочут. България би трябвало да изиска отчет за конвергенцията за 2023 година, въз основа на който комисията ще изготви своята оценка. Това ще сложи началото на процеса на приемане на еврото.

След това последната дума е на страните членки в съвета. Графикът, а по отношение на него и датата на приемане, зависят значително от осъществяването на всички критерии за конвергенция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР