В края на януари, когато ситуацията в Бахмут бе критична

...
В края на януари, когато ситуацията в Бахмут бе критична
Коментари Харесай

The Washington Post: Пригожин заговорничил тайно с Киев заради напрегнатата ситуация в Бахмут

В края на януари, когато обстановката в Бахмут бе сериозна за руснаците, създателят на частната военна компания " Вагнер “ Евгений Пригожин е направил на Киев извънредно предложение – командирите на Въоръжените сили на Украйна да изтеглят своите бойци от региона към оспорвания град, в подмяна на което той да разкрие позициите на силите на Москва в други елементи на фронта.

Това излиза наяве от изтеклите по-рано секретни документи на Пентагона, оповестява американският вестник The Washington Post, представен от.Уточнява се, че Пригожин е предал предлагането в Дирекцията на военното разузнаване на Украйна, с които е поддържал секрети контакти по време на войната, съгласно неоповестени по-рано документи на американското разузнаване, изтекли в платформата Discord.

Пригожин обществено е в спор с съветските военни командири, които – по думите му – не са съумели да оборудват и снабдят ЧВК " Вагнер “, оказваща жизненоважна поддръжка за военните сили на Москва в Украйна. Но той е и съдружник на съветския президент Владимир Путин, който може би счита предлагането на Пригожин за изменничество, означават от редакцията.

От изтеклия документ не излиза наяве кои позиции на съветските войски Пригожин е предложил да разкрие. Двама украински чиновници потвърдиха, че той е разговарял няколко пъти с украинското разследващо ръководство. Един от чиновниците твърди, че Пригожин е разширил предлагането във връзка с Бахмут повече от един път, само че Киев го е отхвърлил, защото чиновниците не са му имали доверие и са сметнали, че предложенията му евентуално са блъф.

Официален представител на Съединени американски щати също предизвести, че във Вашингтон има сходни подозрения по отношение на желанията на Пригожин.

В изявление за The Washington Post от по-рано този месец украинският президент Володимир Зеленски не удостовери контактите с Пригожин. " Това е въпрос на [военното] разузнаване “, акцентира той. Зеленски също се опълчи на общественото шерване на класифицирана информация и изрази убеденост, че приключването на информация би било в интерес на Русия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР