В края на януари 1910 г., след месеци на обилни

...
В края на януари 1910 г., след месеци на обилни
Коментари Харесай

Интересни и редки СНИМКИ на Париж под вода

В края на януари 1910 година, след месеци на значителни превалявания във Франция, в Париж река Сена цялостни канализационните канали, тунелите на метрото, проправя си път до мазетата на хората и пропива изцяло почвата. За разлика от околните градчета, в които буйната река излиза от коритото си и залива всичко заобикалящо я, в Париж тя като че ли извира от самия град, с цел да го наводни.

Зимните наводнения по това време са нещо напълно обикновено за града на светлината, само че на 21 януари 1910 година равнището на реката стартира да се повишава много по-бързо от нормалното.

В идната седмица хиляди парижани напущат домовете си и града,

бягайки от водата, напълнила постройките и цели улици, блокирайки по-голямата част от инфраструктурата на Париж, написа vesti.bg.

Полицаи, пожарникари и даже бойци образуват отряди, които на лодки обикалят града, избавят поданици от вторите етажи на здания и им оказват първа помощ. Засегнатите са откарвани във краткотрайни убежища в църкви, учебни заведения и държавни здания.

И макар че равнището на реката продължава да пораства и в един миг заплашва да излезе от коритото си, служащите съумяват да овладеят ситуацията с бърза и ефикасна работа по построяването на устойчиви насипи.

След като водата доближава и до железопътната гара Орсе, релсите ѝ бързо са покрити с повече от метър вода.

За да продължат да се придвижват през града, жителите употребяват лодки или краткотрайно издигнати дървени пътеки, сложени от държавни инженери или самите парижани.


На 28 януари 1910 година водата доближава до своето най-високо равнище – 8,62 м. над оптималната позволена височина. За 10 дни водата доближава до най-високото си равнище, а на 35-ия изчезва изцяло.



За благополучие и изненада, макар че наводнението в града продължава повече от месец и нанася вреди на стойност от над 400 млн. франка (1,5 милиарда днес), нито един човек не губи живота си в резултат на бедствието.

Отчасти това се дължи на положителната организация и готовността на полицията и пожарната, както и на самите парижани да си оказват помощ едни други. От друга страна се дължи на шанс и фактът, че реката се повишава относително умерено и дава време за реакция на хората.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР